VIDEO: Majhna mucka se igra s svojo mamo mačko

Mucke so v prvem letu svojega življenja najbolj nadobudna in radovedna bitja, ki hočejo raziskati praktično vse skrivnosti sveta okoli njih. Seveda pa vse raziskujejo z veliko previdnostjo in se najprej prepričajo, da je varno ter šele nato dobro raziščejo nove stvari, ljudi ali živali okoli njih. Če določeno stvar zaznajo kot nevarno, pa se od nje kaj hitro tudi odmaknejo in se s tem zavarujejo.

Po naravi so mačke lovci, kar se dobro tudi vidi v njihovem obnašanju že v prvem letu njihovega življenja. Za mačke je ključno, da zadovoljijo potrebo po lovu, ne glede na to, da imajo dovolj hrane za preživetje. Loviti pa mucke naučijo prav njihove mame, ki jo imajo mačji mladički za tarčo in jo na različne načine napadajo oziroma se učijo lovljenja v obliki igre.

V spodnjem videu predstavljamo igro majhne nadobudne mačke, ki se igra s svojo mamo. Najprej se previdno in počasi približa ter napade mačkino nogo, ko pa se ta odmakne, se mala nadobudna muca odloči za popoln direkten napad. Mama mačka njen napad sprejema z velikim odobravanjem in jo liže po njenem smrčku in glavici. A se majhna mucka ne da, še vedno vztrajno napada njeno glavo s tačkami, a mama ta njen napad in igro izkoristi za čiščenje svojega mladička.

Vesna Kropf