VIDEO: Mačka klepeta z otrokom!

Mačke se s svetom okoli sebe sporazumevajo na različne načine. Pri komunikaciji z drugimi predstavniki svoje vrste ne uporabljajo pogosto mijavkanja in ostalih zvokov, saj se med seboj sporazumevajo neverbalno, torej s pomočjo telesa, vonja in podobno. Ko pa gre za sporazumevanje z ljudmi, je drugače. Obstaja teorija, ki pravi, da mačke mijavkajo na ljudi zato, ker slišijo, da se ljudje med seboj (in tudi z njimi) sporazumevamo z zvokom in zato nas poskušajo oponašati. Poskušajo torej sodelovati z nami in najti skupni jezik!

Kako pa komunicirajo otroci? Že zelo majhni otroci hitro ugotovijo, da morajo svoja občutja sporočiti z zvokom. Ker še ne znajo oblikovati besed, so zvoki, ki pridejo iz njihovih ust, za odrasle pogosto nerazumljivi. Zelo podobno, kakor pri mačkah, kajne? Le da imajo otroci to srečo, da se sčasoma naučijo govoriti, mačke pa se celo življenje trudijo, da bi jih ljudje razumeli. No, tudi njim včasih uspe!

Kako pa poteka komunikacija med mačkami in majhnimi otroki? V nekem trenutku v življenju se skupaj znajdejo v zelo podobnem položaju. Oboji se trudijo, da bi nam nekaj povedali, pa jim to nikakor ne uspe. Ni čudno, da v tej stiski držijo skupaj in si zaupajo svoje težave! Kvaliteten pogovor z domačo ljubljenko lahko otroku pomaga, da si olajša dušo in zvečer lažje zaspi. Mačkam pa klepet z najmlajšimi družinskimi člani krajša dneve in pomaga, da se končno počutijo razumljene. Poglejte si posnetek takšnega ljubkega pogovora: