VIDEO: Mačje zavetišče na havajskem otoku Lana’i

V mačjem zavetišču na otoku Lana’i živi skoraj 500 mačk. Njihov prostor se razprostira na dobrih 2000 kvadratnih metrih, kjer imajo veliko prostora za vsa svoja mačja življenja. Zavetišče je varen prostor, kjer imajo mačke na voljo dobro zdravstveno oskrbo, če jo potrebujejo, veliko pozornosti in nežno skrb ter vodo in hrano do konca življenja. Vodja zavetišča pravi, da si radi rečejo Fur Seasons (besedna igra na Four Seasons, luksuzno verigo hotelov; ‘fur’ je (mačji) kožuh).

Zavetišče je, kot pravi vodja, nekako načrt B za tamkajšnje mačke. Načrt A je vsekakor poskrbeti, da vsaka mačka dobi svoj dom in svoje naročje, če pa katera doma ne dobi, pa lahko do konca življenja ostanejo v zavetišču.

Za tiste, ki si na vsak način želijo s seboj odnesti muco, morajo muco nekajkrat obiskati in z njo navezati stik, za ostalo pa poskrbi zavetišče. Za posvojitev muc ni potrebno plačati.

Če pa muce ne morete vzeti s seboj, pa lahko postanete kateri od njih boter na daljavo. Za mesečni prispevek tistim, ki se za to odločijo, zavetišče redno poroča, kaj se dogaja z ‘njihovo’ muco.

Vsak dan zavetišče obišče 15 do 30 ljudi, na leto pa več kot 1500, ki pa so večinoma turisti, ki pripotujejo z različnih koncev sveta. Zavetišče na otoku Lana’i se vsekakor zdi kraj vreden obiska.

Ana Bačelić