VIDEO: Maček za župana? Zakaj pa ne!

Glede na splošno svetovno stanje v politiki se nemalo živalskim navdušencem zdi, da bi kateri od njihovih domačih ljubljencev politično vlogo opravljal mnogo bolje. Do tega je že kar nekaj časa nazaj prav zares prišlo v majhnem mestecu Talkeetna na Aljaski.

Prebivalci Talkeetne, mesta s približno 900 prebivalci, so že leta 1998 kot neuradnega župana mesta imenovali Stubbsa, prikupnega oranžnega mačkona. Dejanskega župana v klasični človeški obliki mesto še danes nima.

Stubbs je zelo kmalu postal priljubljena lokalna maskota in turistična atrakcija. Prebival je v mestni trgovinici Nagley’s, ki je obratovala vse od leta 1921. Leta 2013 je trdoživi mačkon preživel napad psa. Leta 2015 je trgovinico kupila družina Spone, v pogodbo pa je bila vključena tudi posvojitev Stubbsa. Leto kasneje je Stubbs dobil dva mačja sostanovalca, Auroro in Denali, trije mucki pa so nemudoma postali najboljši prijatelji. V istem letu je zaokrožila tudi lažna novica o Stubbsovi smrti. A Stubbs je bil kljub temu že pravi mačji dedek, zato je večino časa preživel v udobnem zavetju doma.

Stubbs, katerega najljubši konjiček je bil srkanje vode z mačjo meto iz kozarca za koktejle, je županoval skoraj 20 let in je pri spoštljivi starosti 20 let in 3 mesece umrl letos v noči z 20. na 21. julij. Družina Spone je ob razglasu zapisala, da je bil mačkon borec vse do zadnjega dne. Morda pa bo županovanje sedaj prevzel muc Denali, ki naj bi po besedah njegovih skrbnikov imel popolnoma enak značaj kot njegov prijatelj Stubbs. Tudi mi upamo, da bo Denali sledil Stubbsovim stopinjam in nadaljeval to čudovito mačjo tradicijo.

Urša Lesar