VIDEO: Kako bolje razumeti svojo mačko?

Vsakdo ve, da so mačke najbolj nepredvidljivi in presenečenj polni hišni ljubljenčki, ki jih je izredno težko razumeti. Vendar kot vsaka druga žival imajo tudi mačke svoj jezik, katerega se lahko kot lastniki naučimo prepoznavati, kar nam bo pomagalo pri razumevanju teh skrivnostnih mačjih bitij. V ta namen v spodnjem videu posnetku predstavljamo najbolj prepoznavne splošne znake mačjega jezika, s katerimi boste bolje razumeli svojo mačko in tudi lažje sobivali z njo.

Mačji jezik, ki ga kaže z repom

Dvignjen rep

Dvignjen rep, ki je po možnosti še na koncu malo zavit, je odličen pokazatelj, da je vaš maček srečen in vesel v svojem mačjem življenju. V kolikor se dvignjen rep vsake toliko časa premika oziroma trza, pa to pomeni lahko dvoje, ali je vaš muc resnično navdušen ali pa zaskrbljen. V primeru, da se na njegovem repu še dlaka dvigne, to pomeni preprosto, da se je navdušenje povečalo ali da se počuti maček resnično ogrožen.

Če s svojim repom maček udarja po tleh, to nakazuje na to, da je maček v hudih bolečinah. V tem primeru je priporočljiv nujen obisk veterinarja, sploh če to obnašanje spremlja še nerazpoloženost in pomanjkanje apetita. V kolikor pa z dvignjenim repom le maha sem in tja pa to pomeni, da je vaš muc izredno jezen ali se malce preveč želi igrati, v obeh primerih je priporočljivo, da ga pustimo pri miru, da se pomiri.

Spuščen rep

Spuščen rep pomeni znak, da je vaš muc ušpičil nekaj v vašem stanovanju, česar ne bi smel. Zato v tem primeru dobro preglejte stanovanje za morebitne težave, ki jih je vaš muc povzročil.

Mačji jezik, ki ga kaže z očmi

Razširjene zenice so odličen pokazatelj močnih čustev, ki jih v tistem trenutku čutijo mačke. V to skupino le teh uvrščamo agresijo, strah, igrivost in razdražljivost. Če pa muca šele pripeljete k sebi domov in ima razširjene zenice ob prihodu, to ni nič pretresljivega, saj se čuti prestrašenega v novem okolju in se mora nanj počasi privaditi.

Ko vas vaš muc pogleda direktno v vaše oči, to pomeni zgolj to, da vam zaupa in se ob vas čuti varnega. Prav tako s tem pokaže, da je popolnoma sproščen ob vas in ga vaša družba pomirja. Počasno mežikanje in priprte oči kažejo na to, da je vaš muc malce zaspan, a se hkrati ob tem počuti še varno in mirno. Občasno lahko v tem stanju zasačimo muca, da zraven tudi prede, kar nakazuje, da je še bolj sproščen in še bolj miren ter bo vsak čas zaspal.

Mačji jezik in interakcija z ljudmi

Kot lastniki ste marsikdaj opazili, da se vaša mačka ovija okoli vaših nog, vzrok takšnega obnašanja je preprosto markiranje. S tem dejanjem vas markira za svoje s svojim vonjem in označuje s tem tudi svoj teritorij. Če pa se vaša muca ob vas podrgne z glavo, stranjo telesa ali repom, to pomeni, da vas s tem pozdravlja. Dotiki s smrčkom ob nogo so prav tako dober pokazatelj ljubezni in zaupanja. S tem vam muc pokaže, da se ob vas počuti sproščenega in varnega.

Seveda pa je mačji jezik unikaten in prav tako ima vsaka mačka svojo verzijo le tega, ki ga mora vsak lastnik posebej ugotoviti.V kolikor pa si želite izvedeti, kateri so še ostali splošni znaki mačjega jezika, si jih lahko ogledate v spodnjem videu posnetku.

Vesna Kropf