VIDEO: Glasba za mačke

Ljudje imamo različen okus za glasbo. Nekateri imajo radi klasiko, drugi radijski pop, spet tretji malo trše ritme. Nič novega, si boste rekli. Toda ali ste kdaj pomislili, da ima poseben glasbeni okus lahko tudi vaša mačka?

Znanstveniki ugotavljajo, da glasba, ki jo obožujete vi, ni nujno tudi prvi izbor vaše mačke. Zato so oblikovali posebne vrste glasbo, namenjeno prav našim predočim kosmatinkam! Glasba za muce vključuje frekvence in zvoke, na katere se odzivajo, ti pa lahko v živali izzovejo določena čustva. Muce te odzive izoblikujejo po kotitvi s poslušanjem zvokov v njihovi okolici, kot sta na primer zvok sesanja mleka ali predenja mame muce.

Na spletu tako lahko najdemo kopico posnetkov, vsak pa ima celo svoj specifičen namen – obstajajo posnetki, ki muco pomirjajo med truščem neviht in ognjemetov, jo sproščajo in uspavajo, delajo družbo, ko je sama doma, blažijo stres pred odhodom k veterinarju, ji nudijo uteho ob bolezni ali tesnobi in takšni, ki so namenjeni mačjim novorojenčkom.

Kako pa delujejo na vašo ljubljenko?

Urša Lesar