VIDEO: Črni muc pomaga bolnikom veterinarskega centra

Radamenes je poseben maček. No, mačjeljubci se bodo strinjali, da je prav vsak maček poseben, a zgodba tega posebnega muca seže prav do srca in kaže še eno mačjo lastnost, ki preseneča tiste, ki so mačkam morda nekoliko manj naklonjeni.

Kot dvomesečni črni mucek je bil Radamenes najden na ulici v mestu Bydgoszcz na severu Poljske. Ko je prispel k veterinarju, je bil v zelo slabem stanju. Trpel je zaradi hude infekcije zgornjih dihal, izgubljal je dlako, skratka, bil je v tako slabem stanju, da so se veterinarji strinjali, da končajo njegovo trpljenje in ga evtanazirajo. Potem je Radamenes kot po čudežu zapredel in ko so ga veterinarji slišali, so uvideli, da se muc še ni vdal nad življenjem, zato so se odločili, da ga bodo »pomilostili«. Veterinarka iz centra je rekla: »Morda je vedel, da je blizu koncu in se je začel boriti za življenje. Kakor koli že, začel je premagovati bolezen in si je kmalu v celoti opomogel.«

Ko so ga v veterinarskem centru pozdravili in je bil spet pri močeh, je začel pomagati drugim bolnim živalim pri okrevanju, pa naj so bile to mačke ali psi. Osebje je opazilo, da so mu najbolj pri srcu živali, ki so bile podvržene težkim operacijam in posegom. Zdelo se jim je, da je sočutje in skrb, ki ju je bil deležen sam, začel vračati tako, da je skrbel za dobro počutje drugih bolnikov veterinarskega centra. Radamenes je začel objemati in umivati živali, ki so okrevale po operacijah in poškodbah, kot bi to počela predana medicinska sestra. Včasih, ko si bolan, je vse, kar potrebuješ, da zdržiš bolečino in se bolje počutiš, topel objem. In tukaj vstopi Radamenes. Veterinarka, ki ga je zdravila, je dodala: »Crklja in objema druge bolne živali. Umiva jih, spi ob njih in je še posebej pozoren do tistih, ki trpijo zaradi resnih bolezni. Morda zato, ker je sam trkal smrti na vrata, zdaj želi pomagati drugim, da bi jim bilo bolje. Šalimo se, da je on zdaj eden od stalnih medicinskih sester.«

Sploh ni čudno, da se je vest o tem pozornem in prijaznem mucu razširila, hkrati pa je Radamenes postal lokalna atrakcija in ljudje so ga začeli obiskovati v veterinarskem centru. Pa naj še kdo reče, da so mačke hladna, nezainteresirana bitja. Bravo, Radamenes, le tako naprej!
Kot zanimivost pa dodajamo še, kako je črni muc dobil ime. Radamenes je ime dobil po mačku iz poljske otroške televizijske nadaljevanke, ki je reinkarnacija moškega iz Egipta, ki dečku, ki ga reši pred razbojniki, uresniči sedem želja. Morda naš Radamenes nima čarobne moči, da bi izpolnjeval želje, a je kljub temu neverjeten.

Ana Bačelić

Viri:
www.onegreenplanet.org
imgur.com
www.boredpanda.com