VIDEO: Ali pravilno hranite svoje mucke?

Ali v skodelici vaše mačke ostajajo briketi in se jih vaša ljubljenka noče več niti dotakniti? Je vaša mačka med jedjo videti nesproščena ter pogleduje naokoli? Je vaša ljubljenka pretežka ali pa ima prebavne motnje?

Ste se že kdaj vprašali ali svojo mačjo kosmatinko pravilno hranite? Kar hitro se nam namreč lahko zgodi, da naredimo pri hranjenju mačk napake.

Ena od najpogostejših je verjetno hranjenje z mlekom. Nekatere mačke so namreč netolerantne na laktozo. Uživanje mleka jim lahko povzroča prebavne motnje. Prav tako pogosta napaka je preobilno hranjenje. Muckom dajemo v skledice preveč hrane. Hrana v skodelici ostaja, mucki pa se jo nočejo več dotakniti ali pa se s hrano prenažirajo. Priporočljivo je, da jim hrano odmerjate in vzpostavite urnik hranjenja. Ja, na vrsto pridejo tudi priboljški. Slednji so dobrodošli, vendar najbolj v kombinaciji z igro. Naj jih mucek sam najde ali ujame priboljške. Če opazite, da jim dajete preveč priboljškov, te raje nadomestite s crkljanjem in igro. Pomembno je tudi, da muckom zagotovite varen kotiček, kjer bodo lahko mirno jedli. Prostor, kjer jih ne bodo motili mimoidoči ljudje in ostale živali v gospodinjstvu ali pa piskajoče naprave v bližini. In ne pozabite, mačke so obvezni karnivori, kar pomeni, da za svoje preživetje obvezno potrebuje meso. Ob pomanjkanju mesa lahko njihovo telo prične razkrajati lastne mišice.

TJ