VIDEO: Akrobatske muce iz Ruskega mačjega cirkusa

Cirkusi že od nekdaj navdušujejo staro in mlado, premikajo meje verjetnega in v nas ponovno zbujajo otroško začudenje. Še vedno pa po svetu kroži ogromno cirkusov, ki v svojih točkah vključujejo tudi živali. Na žalost so cirkuške živali vse prevečkrat tarče grozovitih zlorab in mučenja, kakršnega si ne zasluži nobeno živo bitje. Mačji cirkuški teater iz Moskve pa besedi cirkus daje povsem drugačen pomen.

Vodji cirkusa, ki mu na svetu prav gotovo ni para, sta oče Vladimir in hči Maria, ki sta svojo ljubezen do mačk in gledališča združila v eno. Njune muce so živi dokaz, da so muce zelo inteligentne in jih je prav tako kot kužke mogoče naučiti mnogo najrazličnejših trikov. Vladimir je kreativni direktor cirkusa, kar pomeni, da je avtor vseh točk, svoje navdušenje pa je prenesel tudi na Mario, ki že od malih nog trenira skupaj s kosmatimi ljubljenkami. Mucam iz mačjega cirkusa se vidi, da so ljubljene in da je zanje zares dobro poskrbljeno, vse točke pa so zastavljene tako, da izkoriščajo karakter in močne točke vsake mačje posameznice. Je muca natančna in spretna? Zakaj ne bi akrobatksega trika pokazala s pomočjo ogromne kotaleče se žoge ali pa kot vrvohodka? Ima močan odriv? Zakaj ne bi preskakovala ovir? Dokler muce pokažejo živahnost in željo ustrezati občinstvu, se bo prav za vsako našla primerna točka.

Ko muce ob zvokih balalajke in harmonike že skoraj zaključijo s svojimi vratolomnimi akrobacijami, je čas še za zadnjo, najatraktivnejšo točko – muca se povzpne po drugu in se pripravlja na skok, napetost narašča iiiiin… neustrašna cirkuška starleta se požene v zrak in varno pristane na podlogi, ki jo pridrži cirkuška asistentka Maria.

Zanimivo je videti cirkus, kjer so živali glavne zvezde in so predstavniki nas, ljudi, le v stranski vlogi. Muce Ruskega cirkusa so članice cirkusa, ki živali ne kaznuje in zatira, pač pa spoštuje njihov duh in ga s ponosom predstavlja tudi občinstvu. In ravno to naj bi bilo tudi bistvo cirkusa.

Urša Lesar