VIDEO: 11 čudnih obnašanj naših mačk in vzroki zanje

Mačke, izjemno prikupna in ljubeča bitja nas včasih kar šokirajo z določenimi obnašanji in dejanji, ki jih naredijo. Velikokrat tudi sami lastniki ne vedo prav točno vzroke zanje, zato vam v spodnjem videu predstavljamo 11 čudnih obnašanj mačk in njihove razlage zanje.

Grizenje krempljev

Velikokrat opazimo, da mačka med samim umivanjem grize svoje kremplje, kar je za mnoge lastnike presenetljivo in vzroka za to obnašanje ne vedo. Mačke imajo svoje kremplje sestavljene iz več plasti, ki redno odpadajo. Tukaj pa se tudi skriva vzrok za grizenje krempljev, saj jih z grizenjem mačka redno odstranjuje in skrbi za redno čistočo ter higieno. Skratka na koncu je to obnašanje pravzaprav naravno in popolnoma nenevarno za našo mačko. Vseeno pa je potrebno paziti pa je, da se ne pojavi slučajno gola koža ali celo kri na teh predelih, saj je v tem primeru nujen obisk veterinarja.

Dotikanje in lovljenje vodnega curka

Velikokrat opazimo, da maček strmi in kasneje lovi vodni curek s svojo tačko, ob tem se mnogim lastnikom poraja vprašanje, zakaj. Mačke imajo lahko veliko različnih razlogov za to, lahko so samo fascinirane nad tekočo vodoali pa morda z lovljenjem in kasneje pokušanjem le te na tačkah,preverjajo svežino vode.

Stiskanje v majhne kotičke

Kot lastniki ste marsikdaj opazili, da se vaša mačka stisne v bizarno majhne kotičke, kot so za primer majhne kartonske škatle. Vzrok pa se skriva v njihovem avtomatskem občutku, da se morajo zavarovati, medtem ko spijo in s tem zato zvijejo v majhen prostor.

Tačke na lastnikovem obrazu

Ste se že zbudili sredi noči in vaša nadobudna mačka je imela svoje tačke na vašem obrazu. Pojasnil za takšno dejanje je več in je za razlago le teh ključnega pomena, kako in koliko se tačke dotaknejo vašega obraza. Če se mačka vašega obraza dotakne izredno nežno, s tem pokaže le svojo ljubezen do vas. Če vas s tačkami resnično udari, pa to pomeni, da mačka ni zadovoljna z vami ali ker imajo umazano stranišče, so lačne ali pa vi počnete nekaj, kar jim ni po godu.

“Hissing”

Sikanje oziroma v angleščini “hissing” je poseben zvok, ki ga spuščajo praktično skoraj vse mačke, kadar so prestrašene ali se čutijo ogrožene. S tem zvokom mačke opozorijo na morebitno nevarnost in se hkrati nekako zavarujejo pred soočanjem z njo. Pomembno je, da kot lastniki tega ne prezremo in skušamo odpraviti morebitno nevarnost, ki ogroža vašo mačko.

Ignoriranje

Ste morda kot lastniki kdaj opazili, da vas vaša mačka namerno ignorira, in ste se spraševali, zakaj. Zavedati se morate kot lastniki, da so mačke izredno samostojna bitja, ki vsake toliko potrebujejo čas zase. Zato torej, če opazite, da vas mačka ignorira, ji pustite čas in prostor, ki ga v tistem trenutku le ta potrebuje.

Grizenje in žvečenje rastlin

Grizenje in žvečenje rastlin pri mačkah ima lahko različne vzroke. Eden izmed najpogostejših je, da imajo težave s prebavo in v ta namen grizejo in celo jedo travo. Nekatere mačke pa to počnejo zgolj iz radovednosti ali hočejo pridobiti vašo pozornost. Zato, če opazite, da ima vaša mačka rada žvečenje rastlin, ji lahko priskrbite mačjo travo, s katero bo zadovoljila svojo potrebo po grizenju rastlin.

Ležanje v mačjem stranišču

Ste morda kdaj opazili, da vaša nadobudna mačka leži v mačjem stranišču, kljub temu da ima na voljo dovolj spalnih mehkih površin in kotičkov? Vzrok za njeno obnašanje je lahko v tem primeru veliko bolj resno, saj to lahko nakazuje na to, da je vaša mačka zbolela.V tem primeru je priporočljivo odpeljati mačko k veterinarju na pregled.

Za vse ostale razlage čudnih mačjih navad pa si oglejte spodnji video posnetek.

Vesna Kropf