VIDEO: 10 mitov o mačkah, v katere moramo nehati verjeti

Mitov o mačkah in njihovem obnašanju je poznanih kar nekaj in večina jih je napačnih, a jim kot lastniki verjamemo, ker so vseeno splošno znani. V ta namen vam v spodnjem videu posnetku predstavljamo deset mitov o mačkah, v katere moramo nehati verjeti.

Mačke imajo devet življenj

Izvor tega mita sicer ni točno znan, verjetno pa izhaja iz dejstva, da se mačke lahko velikokrat izognejo določenim situacijam in nevarnostim, ki bi lahko skrajšale ali celo končale njihovo življenje. Kljub temu da izredno dobro pazijo na svojo varnost, pa to še zdaleč ne pomeni, da niso ranljive. Zato se je potrebno zavedati, da moramo kot lastniki ostati odgovorni in redno voziti svojo mačko na preglede k veterinarju ter jo hkrati tudi redno zaščitimo s cepivi in zaščitnimi sredstvi pred zunanjimi in notranjimi zajedavci. Zato torej pridemo do zaključka, da je uradno ta mit zavržen in imajo mačke zgolj ter samo eno življenje.

Mleko je primerno za mačke

Najbolj prepoznavni mit, ki ga predstavljajo otrokom že v risankah, pa je, da je za odraslo mačko dobro pitje mleka. Seveda je primerno, da mlade mačke pijejo mleko svoje mame, a vprašanje je, ali je za odrasle mačke prav tako koristno pitje mleka. Odgovor je v večini primerov – ne. Kot lastniki se moramo zavedati, da, ko se mlade mačke hranijo z mlekom mame mačke, ustvarjajo encime, ki prebavljajo laktozo. Ko pa mačka preide na odraslo hrano, se produkcija le-teh ustavi in v večini primerov pitje mleka povzroča vaši mački prebavne težave. Sicer nekatere mačke še vedno lahko proizvajajo del teh encimov in s tem lahko prebavijo laktozo v mleku, a zgolj majhni količini.

Črne mačke prinašajo smolo

Mit, da črne mačke prinašajo smolo, izvira že iz časa srednjega veka, ko so veljale za pomočnice čarovnicam. Črne mačke naj bi bile neposredno povezane s hudičem in naj bi prenašale s svojo slino ter ugrizom hude bolezni takratnega časa, kot je bila kuga. Skozi čas se njihov sloves na žalost ni kaj prida izboljšal, zato ne preseneča statistični podatek, da so črne mačke najmanj zaželene posvojene mačke in posledično velikokrat ostajajo v zavetiščih. Pa vendar se je potrebno zavedati, da njihova barva dlake nima popolnoma nobene povezave s srečo ali nesrečo, ki naj bi jo s tem prenašala na ljudi, ampak jo določa zgolj njen genetski zapis.

Mačke vedno pristanejo na nogah

Mačke so po naravi izredno fleksibilna in gibčna bitja, ki so sposobna marsikatero oviro preplezati in se stisniti skozi najbolj ozke prepreke. Kljub temu pa to ne pomeni, da bodo vedno pristale na nogah. Veliko je odvisno od višine, kamor skočijo ali kamor padejo. Višje, kot le to je, težje bodo pristale na nogah.To pa posledično tudi pomeni, da je dejstvo, da mačke vedno pristanejo na nogah, zgolj in samo mit. Seveda pa se je potrebno zavedati, da tudi, ko mačka pristane na nogah, lahko to povzroči veliko zdravstvenih težav, kot so zlomi, zvini in izpahi kosti, poškodbe mišic in tako dalje. Še posebej so padci iz velikih višin nevarni za mlade mucke, ker jim poškodba lahko povzroči doživljenjsko škodo, česar pa si seveda ne želi noben lastnik. V kolikor opazimo, da se mačka po padcu čudno obnaša, kaže znake bolečine, ne more pravilno hoditi …, je nujen obisk veterinarja, ki bo mačko dobro pregledal in ob morebitnih ugotovljenih zdravstvenih težavah pravilno ukrepal.

V kolikor si želite izvedeti, kateri so še ostali miti, v katere moramo nehati verjeti, si oglejte spodnji video posnetek.

Vesna Kropf