Vas moti pretirano mijavkanje? – 1. del

Mačke mijavkajo zato, da se sporazumevajo z ljudmi. Včasih nas želijo le pozdraviti, včasih nekaj hočejo od nas, ali pa nam želijo povedati, da je nekaj narobe. Mačji mladiči z mijavkanjem sporočijo mami, da so lačni ali da jih zebe, ko pa odrastejo, z mijavkanjem ogovarjajo le še ljudi, med seboj pa se sporazumevajo z drugimi zvoki – cviljenjem, zavijanjem, pihanjem, renčanjem … Nekatere pasme mačk so znane po tem, da so zelo »zgovorne«, na primer siamska in bengalska mačka. Take mačke je težje naučiti, naj ne mijavkajo po nepotrebnem.

Ker je mijavkanje in oglašanje za mačke normalno vedenje, ga ne moremo povsem preprečiti. Vsaka mačka mijavka in bo mijavkala še naprej. Ko mačka začne mijavkati, vedno najprej ugotovite, če kaj potrebuje. Morda je lačna ali žejna, nima dostopa do stranišča ali pa je le-to umazano, morda jo moti hrup ali pa ne mora zapustiti prostora, kjer se ne počuti dobro. Ko ste ugotovili, da je vsem potrebam mačke zadovoljeno, lahko začnete s treningom za zmanjšanje pretiranega mijavkanja.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Ana Ažman

Viri:

www.aspca.org
pets.webmd.com
www.wikihow.com