Ali tudi vaš maček opravlja potrebo po celem stanovanju?

macek-opravlja-potrebo-po-stanovanjuŠtevilni mačji lastniki se sprašujejo kako mački preprečiti uriniranje po celem stanovanju oziroma zakaj mačka opravlja potrebo kar povsod po hiši. Na žalost uriniranje izven mačjega stranišča za mnoge mačke še vedno pomeni izgnanstvo iz doma, saj se je nekaterim lastnikom (čeprav si tega naziva v resnici ne zaslužijo) lažje znebiti mačke kot soočiti s težavo.

Obstajajo številni različni vzroki zakaj mačka prične urinirati po vašem domovanju, od zdravstvenih težav, stresa, hormonskih sprememb, do navideznih malenkosti kot so menjava vrste posipa ali premik mačjega stranišča v drug prostor. Zagotovo pa še niste slišali za tako neumen razlog, kot ga je navedel lastnik mačke iz Denverja svojemu veterinarju!

Gospod je svojega 12-letnega mačkona pripeljal v ambulanto, zaskrbljen, da njegov maček opravlja potrebo po vsem stanovanju. In to naj bi počel že več let! Veterinar ga je, kot je to običajno v praksi, za začetek povprašal po osnovah:

»Kakšen posip imate v stranišču?«

Gospod: »Posip?«

Veterinar: »Ja, katero vrsto posipa uporabljate v mačjem stranišču?!«

Gospod: »Nima mačjega stranišča. Dvakrat dnevno ga izpustim ven, da opravi svoje.«

Veterinar ni mogel verjeti svojim ušesom. Slišal je za mnogo primerov, ko je mačka opravljala potrebo izven mačjega stranišča, a še nikoli ni slišal, da bi to počela zato, ker ga nima!

Veterinar: »No, kupite mačje stranišče.«

Dva tedna po dogodku je veterinar prejel klic, da je gospodov muc ”ozdravljen”. Si lahko mislite, da je vsa ta leta obstajala tako preprosta rešitev za težavo, ki je gospodu povzročala toliko preglavic?! Veterinar je komentiral še, da je velik del skrbi za mačko zdrava pamet, da pa žal ne more reči, da jo vsi lastniki mačk imajo.

Pogosta napaka skrbnikov mačk je, da se ob prvih znakih spremenjenega ali nenavadnega vedenja mačke vprašajo: »Kaj je narobe z mojo mačko?« Namesto da bi se vprašali: »Kaj jaz počnem narobe ali drugače, da je mačka spremenila svoje vedenje?«

Zavedati se moramo, da naši ljubljenčki niso samo bitja, ki živijo z nami in imajo svoja ločena, živalska življenja. Živijo z nami v sožitju, njihova življenja se v glavnem vrtijo okoli nas, njihova občutja in vedenja pa so prepletena z našimi, zato moramo vzroke za nenadne spremembe in neobičajna vedenja iskati tudi v svojem početju.

Razmislite kako vaša slaba volja in stres vpliva na bitje, ki je v celoti odvisno od vas, ki v vas išče zgled in izpolnitev socialnih potreb. Kako spremembe v vašem življenju zaznamujejo vašo mačko? Kako ji lahko to olajšate?

Upoštevajte, da se mucke težko privadijo velikih sprememb in da se najbolje počutijo ob ustaljeni dnevni rutini. Tudi, ko v vašem življenju pride do velikih sprememb (kot so selitev, rojstvo otroka, menjava službe, razhod s partnerjem, ipd.), poskušajte svoji mački skozi rutino zagotoviti stabilnost in oporo, ki jo potrebuje. Zdravo emocionalno stanje mačke se kaže tudi v stabilnem in konstantnem vedenju.

Maja Kalaš

Vir: catster.com