Tudi mačke so lahko krvodajalke

Ko govorimo o darovanju krvi naših hišnih ljubljenčkov, se nam verjetno poraja veliko vprašanj. Ker je še posebej težko najti mačje krvodajalce, je zelo pomembno, da mačji lastniki najdemo odgovore na takšna vprašanja in se odločimo, da bo naša kosmatinka postala reševalka mačjih življenj. Kako torej mačke krvodajalke lahko pomagajo drugim živalim?

Krvne skupine

Človeške krvne skupine so razdeljene v štiri glavne vrste A, B, AB in 0, od katerih je vsaka pozitivna ali negativna. Ljudje imamo zato skupaj osem krvnih skupin. Na srečo, pa so mačje krvne skupine manj zapletene, saj imajo samo tri krvne skupine, in sicer: A, B, AB.

Pri darovanju človeške krvi poznamo univerzalne darovalce in univerzalne sprejemnike. Pri mačkah, pa temu ni tako. V primeru, da potrebuje mačka transfuzijo krvi, mora kri prejeti od darovalca z isto krvno skupino, saj bi bilo darovanje v nasprotnem primeru usodno.

Najpogostejšo mačjo skupino predstavlja skupina A. Skupina B je redkejša, najredkejša pa je skupina AB. Obstajajo tudi pasme mačk, katerih predstavnice imajo v večini primerov enako krvno skupino. To so recimo siamske mačke, turške angore in sfinge. Pasemske mačke krvodajalke torej zelo pogosto lahko pomagajo svoji pasmi mačk.

 

 

Zahteve za darovanje

Darovanje mačje krvi je pogojeno z izpolnjevanjem določenih zahtev. Darovalke krvi lahko postanejo samo mačke, ki živijo v zaprtih prostorih. Mačke, ki živijo na prostem, veljajo za bolj izpostavljene različnim boleznim, kar pomeni da je darovanje njihove krvi preveč tvegano.

Mačka darovalka mora biti prav tako zdrava in redno cepljena. Mačke ne smejo jemati nobenih drugih zdravil, razen zdravil za preprečevanje notranjih zajedavcev, klopov in bolh. Določene so tudi omejitve glede starosti in teže vaše mačke, o katerih boste obveščeni s strani vašega veterinarja. Krvne banke razumljivo raje sprejemajo umirjene, prijazne mačke, ki seveda niso agresivne.

Priprava na darovanje

V primeru, da je vaša mačka ustrezna darovalka krvi in se tudi vi odločite za darovanje krvi vaše ljubljenke, nastopi čas priprave na postopek darovanja.

Vsi si verjetno želimo, da mačka ne bi bila pod kakršnimkoli stresom in nesrečna, zato je zelo pomembno, da so med postopkom umirjene. V ta namen bo veterinar mački vbrizgal blažje pomirjevalo.

Zaradi pomirjevala, vam bo veterinar verjetno naročil, naj vaša mačka ne je pred posegom. Priporočljivo je, da jo nahranite noč pred postopkom in ji po tem ne ponudite več hrane. Zelo pomembno pa je, da mačka do darovanje popije veliko vode, saj bo proces tako lažje stekel.

Zbiranje krvi vaše mačke bo verjetno vzelo približno 10-15 minut, ker pa bo vaša mačka prejela pomirjevalo, se bo postopek lahko zavlekel za več ur. Večinoma lahko vašo kosmatinko pustite pri veterinarju in se po opravljenem postopku vrnete ponjo. Morda bo pomagalo, če boste mački pri veterinarju pustili njeno najljubšo igračo, ki ji bo pomagala pri okrevanju.

Če vas zanima, ali bi lahko vaša mačka postala krvodajalka, opravite pogovor z vašim veterinarjem. Dejstvo pa je, da so lahko s tem naše mačke rešilni junaki za druge mačke in seveda tudi za njihove lastnike.

Manca Novak

VIRI

https://1stpetvet.com