Tudi mačke se pasejo

Marsikateri mačji in tudi pasji lastnik je presenečen nad nenavadnim obnašanjem hišnega ljubljenca, ko žival kar naenkrat postane »čudna«. Ljudje so največkrat osupli ob pogledu na ljubljenca, ki se dobesedno pase po travi. Zaradi dejstva, da so mačke mesojede živali, marsikaterega neizkušenega lastnika takšno obnašanje začudi, prestraši in celo napelje k misli, da se žival nenavadno obnaša. Ko ljubljenci po nenavadni paši začnejo še bruhati, ga marsikdo panično pograbi in urno odpelje k veterinarju.

Takšna skrb, čeprav sicer pohvalna in pravilna, je odveč. Tisto, kar je videti kot paša oziroma nenavadno obnašanje, je kljub mesojedi naravi mačk in tudi psov povsem normalno, navadno in celo nujno početje. Mačka namreč poleg hrane in vode v telo vnaša tudi različne tujke in neprebavljive ali težje prebavljive snovi, od katerih so nekatere tudi škodljive.
Znana je tudi po tem, da temeljito in redno skrbi za nego in higieno. Med takšna opravila sodi tudi nega dlake. Čisti jo tako, da se liže in umiva z jezikom. Ne glede na to, za kakšno vrsto dlake gre in kako temeljito ter redno jo krtačimo, je nekaj tudi pogoltne in tako pride v želodec. Ta jo poskuša razkrojiti in prebaviti, ker pa ne more, dlaka ostane v njem ali pa, kar je še slabše, potuje naprej v črevesje. Ko se mačka pase in uživa travo, se poleg vnašanja hranljivih snovi iz telesa izločajo tudi neužitne in dlaka.

Mačka v naravi oziroma na prostem tako kot pes poišče prav posebno travo, ki se ji reče ostrica, po domače tudi mačja ali pasja trava. Lahko jo naberemo in posadimo v korito, da je mački ali psu vedno na voljo tudi na primer v stanovanju. V trgovinah za male živali in bolje založenih trgovinah je med ponudbo tudi nekaj različnih vrst tako imenovane mačje trave. Pakirano seme v posodi enakomerno zalijemo po priloženih navodilih oziroma s toliko vode, kolikor jo vsebina lahko vpije. Odvečno odlijemo, saj stoječa oziroma odvečna zaduši kaljenje trave ter povzroča gnitje in plesnivost. Posodo nato postavimo na svetel, zračen in topel prostor, vendar ne neposredno na sonce. Redno dolivajmo toliko vode, da je zmes vedno vlažna. Tako kot ne sme biti premokra, se ne sme niti izsušiti. Čas kaljenja trave je od pet do osem dni. Ko zraste do približno petih centimetrov, jo ponudimo mački. (((ZANAROCNIKE)))

Če travo hranimo na hladnejšem in ne preveč sončnem prostoru, ostane dlje časa sveža.
Primeren dodatek so tudi nekatere druge rastline, ki so privlačne, koristne in zdrave za mačko, denimo ciperus, meta, timijan, kadulja, peteršilj, oves, pšenica. Seveda je to prepuščeno lastnikovi iznajdljivosti, kako bo pretental svojo mačko, da bo zaužila tudi kaj od naštetega. Splošno je znano, da tako kot ljudje se med seboj razlikujejo tudi mačke! In nekatere pač niso navdušene nad prav vsako lastnikovo zamislijo.

Upoštevajoč mačjo nagnjenost k raziskovanju in žvečenju pa moramo z njihovega dosega umakniti nekatere druge rastline. V prvi vrsti lilije, oleander, difenbahijo, madagaskarsko palmo, filodendron, rododendron, lovoriko, bršljan, trsje, razhudnik, mlečke oziroma euforbije, božično zvezdo in še nekatere. Te so namreč strupene in nevarne. Ob zaužitju povzročajo zastrupitev, bruhanje, odpoved organov (kot denimo ledvic), prebavne motnje in tudi smrt.

Sicer pa je poleg trave za čiščenje snovi v želodcu na trgu na voljo tudi več vrst namenske briketirane hrane, past in podobnega, s katerimi bo vaša žametna ljubljenka še bolj zdrava in še boljšega počutja, posledično temu pa tudi še bolj vesela in zadovoljna!

Nekateri veterinarji celo bolj priporočajo brikete in pasto. Dogajali so se namreč tudi že zapleti, ko je trava prišla v sapnik ali nosnico, reševanje takšne situacije pa ni lahko.

 

Roman Turnšek

 

Objavljeno v sedmi številki revije Mucek