Tudi mačke imajo lahko akne!

Ja, naj se sliši še tako bizarno, ampakakne tudi mačke lahko doletijo mozoljčki! Stanje uvrščamo med precej pogoste kožne bolezni, zdravljenje pa v večini primerov ni zahtevno. Akne se lahko pojavijo pri katerikoli mački, ne glede na spol, starost ali pasmo, nekoliko pogostejše pa so pri starejših mačkah. Nekaterim mačkam se akne pojavijo zgolj enkrat, pri drugih pa je to težava, ki mačko spremlja tekom celotnega življenja. Frekvence in resnost izbruhov se od primera do primera razlikujejo.

Kako nastanejo mačje akne in kako izgledajo?

Žleze v mačkini koži izločajo olje, imenovano sebum. Naloga sebuma je, da kožo vlaži in preprečuje suhost ter iritacije. Žleze so povezane s folikli dlak, akne pa nastanejo, ko se ti folikli zaradi prevelike količine sebuma zamašijo. Žleze imajo tudi vlogo pri označevanju teritorija – mačka se bo z glavo drgnila ob stvari, če pa to počne dlje časa na istem mestu, bo pozoren skrbnik lahko na tem mestu opazil masten madež.

Če ima mačka akne, se bodo te kazale kot črni ogrci med dlako na bradi in okoli gobčka. Akne pogosto niso diagnosticirane, predvsem zato, ker izgledajo, kot da bi bila mačka zgolj umazana. Pri resnejših aknah lahko vrat zateče, pojavijo pa se tudi krvaveče kraste, izguba dlake ter srbeča in boleča rdečica kože. Mačka se zaradi tega intenzivneje praska, kar stanje še poslabša. V tem primeru se lahko razvijejo tudi sekundarne bakterijske okužbe. Čeprav so akne načeloma blage in neškodljive, je pomembno, da mačko začnemo zdraviti čim prej, saj tako preprečimo napredovanje stanja.

Kaj povzroča mačje akne?

Razlogi žal še danes niso povsem pojasnjeni, strokovnjaki pa ugibajo o več možnih vzrokih:

  • slaba ali neredna higiena mačke (same se bodo težko očistile okoli gobčka)
  • pretirana higiena (brada se pri tem neprestano drgne ob dlako)
  • stres (ta aktivira izločanje različnih hormonov, zaradi česar žleze izločajo več sebuma)
  • uporaba plastičnih posodic za hrano in vodo (zaradi poroznosti materiala se na plastičnih posodicah nabira več bakterij, ki se prenesejo na mačkino kožo, obstajajo pa celo ugibanja, da gre lahko za alergijsko reakcijo na plastiko in barvila)
  • hormonske težave
  • oslabljen imunski sistem

Zdravljenje mačjih aken

Mačjih aken pravzaprav ne moremo v celoti pozdraviti, lahko pa jih kontroliramo. Ukrepi so odvisni od resnosti stanja. V primeru, da  akne še niso zelo hude in boleče, jih lahko enostavno pozdravimo tudi doma. Prvi ukrep naj bo vselej ta, da področje okoli gobčka dobro očistimo! Na akne položimo oblogo, namočeno v toplo slano vodo. To bo zmanjšalo njihov obseg in preprečilo nadaljnje izbruhe. Akne, ki še niso vnete, enkrat ali dvakrat dnevno očistimo z antiseptično tekočino, ki jo kupimo pri veterinarju, mačko pa tudi okopamo s šamponom, ki bo odmašil folikle. Pri resnejših oblikah pa je nujen obisk veterinarja, ki bo z različnimi postopki preveril kožo mačke in ji predpisal antibiotike.

Obvladovanje stanja lahko traja celo mačkino življenje, po izbruhu pa je potrebno skrbno spremljati njeno stanje in biti pozorni na morebiten ponoven izbruh. Seveda pa mačjih aken nikoli ne smemo zdraviti z zdravili za akne, ki so namenjena ljudem!

Kako preprečiti nastanek aken?

Preventiva je pomembna predvsem pri starejših mačkah, ki se morda nekoliko težje očistijo same. Po obroku mački z vlažnim robčkom obrišemo brado in gobček ter področje dobro osušimo. Pozabiti pa ne smemo tudi na vsakodnevno čiščenje posodic za hrano in vodo, saj na ta način zmanjšamo nabiranje bakterij. Vse plastične posodice zamenjajmo s keramičnimi, steklenimi ali posodicami iz nerjavečega jekla, pomaga pa lahko tudi uporaba bolj plitkih posodic.

Urša Lesar

Viri:
www.wikihow.com
www.petmd.com
www.peteducation.com
www.cat-world.com.au