To si vaš maček v resnici misli o vas

O mačkah je veliko znanega in prav tako veliko neznanega. No, zagotovo vemo nekaj: so nadvse ljubka, kosmata, nagajiva, samosvoja, posebna, radovedna in nežna bitja. Pravijo, da si lahko lastnik psa, ne moreš pa biti lastnik mačke, kvečjemu je lahko mačka vaš lastnik.

Mačke so misteriozne

Pravijo tudi, da so mačke pametnejša bitja od kužkov. Ja, res, da psa lahko naučiš trikov, ga vzgajaš in da te uboga, zagotovo pa je mačka bolj pametna, ker razmišlja s svojo glavo. Ampak, o tem lahko debatiramo celo večnost.

Danes nas zanima ta mačja misterioznost. Jasno je, da so torej samosvoja bitja, ki so, v nasprotju s predsodki, zmožna neizmerne ljubezni. Ste se kdaj spraševali, kako vas mačka vidi – kaj si misli o vas? No, poleg tega, da vemo, da mačke mislijo, da ste očitno vir hrane (ki jo domov prinesete tudi brez lova), čistoče in udobja.

Mačke nas ne vidijo enako kot psi

John Bradshaw je specialist vede o mačjem vedenju in avtor knjige “Cat sense”. Po večletnem raziskovanju je ugotovil to: mačke nas ne vidijo enako, kot nas vidijo psi.

Veliko je bilo raziskav s kužki, kjer je bilo ugotovljeno, kako se pasje obnašanje spremeni ob družbi človeka; takoj, ko kuža zagleda človeka, spremeni obnašanje; postane igriv, vesel, predvsem pa se s človekom igra drugače, kot z drugimi psi. Medtem je mačje obnašanje povsem drugačno. Da bi razumeli, kako nas mačke vidijo, moramo razumeti, kako razmišljajo, in še pomembneje, kako se mačke obnašajo v medsebojni socialni interakciji.

Dvignjen rep, drgnjenje, sedenje poleg nas in predenje – to je obnašanje, s katerim se medsebojno sporazumevajo tudi mačke, kar dokazuje, da nas cenijo. Čeprav vedo, da smo večji kot one, svojega vedenja in obnašanja ne spremenijo.  Ko se mačka stegne proti vam in dvigne rep, vas pozdravlja na enak način, kot da bi pozdravila drugo mačko. Mačke z nami torej komunicirajo, kot da smo tudi mi mački.

Vas zanima še več o tem, kaj si mačke mislijo o ljudeh? Preverite TUKAJ. >>

Za mačke smo veliki in nespretni mački

Mačke nas v resnici obravnavajo, kot da smo velikanski, nespretni in nerodni mački. Pravzaprav nas vidijo bolj kot eno veliko mačjo mamo. Mački sicer slabo prepoznavajo in vidijo naše obraze. Čutijo pa naš vonj, naše počutje, mimiko, hojo, obnašanje in zvok naših glasov.

Avtor John Bradshaw v svoji knjigi Cat sense ugotavlja tudi, da nas imajo mačke precej “naštudirane”. Mačke zagotovo niso hinavske, so pa preračunljive. Točno vedo, s kakšnim mijavkanjem pokličejo lastnika k sebi in kateri je tisti član družine, ki bo zaradi njih pripravljen vstati tudi ob štirih zjutraj in jim dati hrano.

Ne glede na to, kako nas vidijo ali kako so preračunljive, zagotovo obožujemo naše mačke preprosto zato, ker so take, kot so.

Katarina Robnik

Viri:
www.petcentric.com
www.theawl.com
news.nationalgeographic.com
www.huffingtonpost.com