Kaj si mačke resnično mislijo o ljudeh?

Na splošno velja, da nas imajo psi bolj radi kot mačke, saj naj bi bile naše ljubljenke precej hladne in nerazumevajoče. Seveda se mnogi lastniki mačk s tem ne bi strinjali, saj bi prisegli, da jih ima njihova mačka najraje na svetu. Znanstveniki so opravili raziskavo s katero so želeli preučiti odnos mačk do ljudi.

V preteklosti je bilo opravljenih že več raziskav kjer so znanstveniki preučevali odnos psov do ljudi. Kmalu je postalo jasno, da psi na nas ne gledajo kot na druge pse, saj ob prisotnosti človeka popolnoma spremenijo svoje obnašanje. Način igranja s človekom je torej pri psih povsem drugačen kot način igranja z drugim psom. V nasprotju s tem pa za mačke še ni jasnih dokazov o tem kako nas dejansko dojemajo. Jasno je, da se zavedajo naše velikosti, vendar svojega obnašanja ob prisotnosti ljudi bistveno ne spreminjajo, saj izkazujejo značilno obnašanje, ki se izraža kot dvigovanje repa, drgnjenje ob naše noge ter negovanje. Zanimivo pa je, da se tako obnašajo tudi do drugih muc.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Barbara Reher

Viri: