Tipi mačk – kam spada vaša?

Mačke so zapletenatipi-mack bitja in ni jih najbolj enostavno razumeti. Poznamo različne delitve glede osebnostih tipov mačk in ena izmed najbolj razširjenih je delitev mačk v skupine Alfa, Beta in Gama. Uvrstitev svoje mačke v eno od treh skupin nam bo pomagala pri razumevanju njene osebnosti, njenega obnašanja in kako se je najboljše lotiti učenja takšne mačke. Spoznajmo se torej s tremi osnovnimi osebnostnimi tipi mačk. Preberite si osnovne karakteristike vsakega od tipov mačk in premislite, kam bi uvrstili vašo mačko. Pri vsakem tipu pa boste našli tudi nekaj nasvetov, kako je najbolje rokovati s takšno mačko. Seveda pa mačke ostajajo samosvoja bitja, vsaka je v nečem posebna in splošna delitev v 3 skupine pojasni le del njene osebnosti. Uživajte v raziskovanju in spoznavanju svoje mačke.

ALFA MAČKA

To so mačke, ki si želijo prirediti svet po svoje in nič jih ne ustavi. So izjemno inteligentne in imajo ogromno energije. Zaradi tega njihovemu raziskovanju in neumnostim nikoli ni konca. To je mačka, ki jo boste najprej našli na vrhu zaves, v naslednji minuti pa bo brskala po odprtem predalu in ne bo dolgo, ko bo že znala sama odpreti vrata v hiši. Rade so v centru pozornosti, zato vas bodo na vsakem koraku želele očarati. Poleg tega pa jih vse zanima in bodo želele sodelovati pri vseh opravilih, ki jih boste počeli. Alfa mačke so primerne za energične ljudi, ki bodo takšnega navihanega spremljevalca videli kot izziv. Primerne so za tiste lastnike, ki so mački pripravljeni posvetiti več časa in energije. V nasprotnem primeru se bo alfa mačka zaposlila sama in nam povzročila težave. Edini način, da bo alfa mačka sodelovala z nami je, če jo prinesemo naokoli – vedno mora namreč misliti, da je bila vse skupaj njena ideja. Vedno morajo same napraviti napako in se iz prve roke naučiti o posledicah. Zapiranje nekaterih prostorov pred njimi bodo videle le kot izziv. Če imamo doma več živali, je lahko problem to, da bo vedno želela biti glavna.

BETA MAČKA

Beta tip mačke so najboljši spremljevalci, vedno želijo biti ob nas in sodelovati z nami. To je tip mačke, ki je po obnašanju in zvestobi najbližje psu. Ves čas bodo komunicirale z nami in nam želele dopovedati, kaj si želijo. So prijazne, igrive in pozorne. Skrb za beta mačko je dokaj enostavna, saj boste takoj izvedeli, če bo posodica z briketi že prazna ali če je mačji wc potreben čiščenja. Beta mačke so znane kot »nadzorniki«, saj vas bodo vedno rade opazovale pri delu, še posebej pri opravilih povezanih z njimi. To so mačke, ki so najbolj primerne za začetnike, saj želijo sodelovati z vami in hitro oprostijo manjše napakice. Beta mačke nam bodo vedno želel ugajati, zato bo najbrž potrebnih le nekaj popravkov in že bodo dojele, česa ne smejo početi. A vseeno imajo ogromno energije in so zelo igrive, obožujejo pa tudi raznovrstno družbo, zato se bodo dobro razumele z mirnimi psi in nežnimi otroki.

GAMA MAČKA

Gama mačke na prvi pogled delujejo plahe, a ko si enkrat pridobimo njihovo zaupanje, neizmerno uživajo v naši družbi. To so mačke, ki nikakor ne bodo spreminjale vašega okolja, so zadržane in skromne in se nikoli ne bodo pritoževale. Raje se držijo v ozadju, zato se moramo mi kot skrbniki potruditi, da jim načrtno namenimo dovolj pozornosti. Same je ne bodo nikoli zahtevale, a bodo vedno vesele druženja z nami. Zaradi njihove zadržanosti si moramo vzeti veliko časa in jih dobro spoznati, da bomo lahko razumeli, kaj nam želijo sporočiti. Gama mačke se nikoli ne razburjajo, svoje nezadovoljstvo bodo pokazale na zelo prikrit način, kot je izogibanje posodici z neokusno hrano ali prikrit pogled s sporočilom. Nikoli nam ne bodo želele biti v napoto. Ne marajo pa nepredvidljivih situacij in rade imajo stvari vedno na enem in istem mestu. Gama mačka bo zadovoljna tudi, če bo sama v gospodinjstvu, saj je sama sebi dovolj. V gospodinjstvu z več mačkami ali drugimi ljubljenčki jih moramo zaščititi in jim vedno dati možnost za umik nekam na mirno in varno. Sicer je za njih lahko preveč stresno, kar pa bo postalo še huje, saj tega ne bodo takoj očitno pokazale.

Ko izbiramo novo mačko, si lahko pomagamo z uvrstitvijo dosedanjih mačk v gospodinjstvu v te tri tipe. Nato premislimo, kakšna mačka se bo najlažje vklopila v trenutno sliko doma.

Lučka Šenk

Viri:
www.wayofcats.com
www.aler.si