Terapija z mačko

Velikokrat slišimo in govorimo, da imajo živali terapevtske-mackerazlične terapevtske moči. Tudi mnogi skrbniki muckov se radi pohvalimo, da se ob naših kosmatinkah počutimo bolje in da nam dajejo novo energijo. Toda koliko od tega je res – ali imajo živali res tako velik vpliv na naše dobro počutje?

Obstaja mnogo različnih vrst terapij, toda pri večini prihaja le do kontaktov med ljudmi. Prav zaradi pozitivnih učinkov živali na naše počutje pa je bila oblikovana posebna vrsta terapije – terapija z živalmi. Vanjo so vključene izšolane živali najrazličnejših vrst, ki bolnikom ali poškodovancem skozi interakcijo pomagajo pri njihovi rehabilitaciji in jo pospešujejo. Cilj te rehabilitacije je skozi sproščanje izboljšati funkcioniranje pacienta na socialnem, miselnem in čustvenem področju. V svetu so najbolj poznani terapevtski psi, manj poznane pa so terapevtske mačke, ki kot terapevtke lahko pokažejo vse svoje pozitivne lastnosti.

Če želimo, da naša mačka postane terapevtska mačka, jo moramo za to najprej izšolati. Kljub temu, da so terapevtske mačke najrazličnejših velikosti in pasem, pa seveda vsaka mačka ni primerna za takšno zahtevno delo. Najpomembneje je, da upoštevamo njen temperament. Terapevtska mačka mora biti nežna, prijazna in samozavestna, pa tudi potrpežljiva in samozavestna. Uživati mora v kontaktu z ljudmi in biti sproščena ne glede na to, v kakšni situaciji se znajde. Dokazati mora tudi, da je glasni zvoki, na primer lajanje psa, ne motijo.

Naloga terapevtske mačke je, da se pusti dotikati neznanim ljudem in ob tem uživa, na ta način pa pacientu izkazuje naklonjenost in ga pomirja. Mačko tako položimo ali ji pustimo, da sama spleza v pacientovo naročje ali na njegovo posteljo, in se udobno namesti. Terapija se je izkazala za posebno uspešno pri otrocih, ki mačke radi objemajo, medtem ko jih odrasli rajši zgolj božajo.

Mačke se kot terapevtke dobro izkažejo v najrazličnejših okoljih – od šol in vrtcev do zavodov, zdravstvenih domov, bolnic in domov upokojencev. Rezultati, o katerih poročajo iz teh ustanov, pa so naravnost neverjetni! Med drugim mačke pomagajo pri okrevanju po možganski kapi, nižajo krvni tlak, zmanjšujejo tesnobnost pacientov, krepijo čutno stimulacijo in varujejo pred depresijo.  V pomoč so tudi otrokom z avtizmom in motnjami v duševnem razvoju ter otrokom z govornimi in slušnimi težavami. Pri starejših bolnikih mačke s stimulacijo pozitivnih občutij in spomina pomagajo na primer pri demenci in Alzheimerjevi bolezni. Nekateri menijo, da terapevtske mačke pri sposobnostih sproščanja in nižanja stresa prekašajo celo strokovno zdravstveno osebje!

V prid terapevtskim mačkam govori tudi raziskava, pri kateri je raziskovalec preučil kar 25 različnih študij in potrdil, da so rezultati mačje terapije bolj budni, mirnejši in nasmejani pacienti.

Pa naj še kdo reče, da mačke niso najboljše zdravilo! V Sloveniji terapija s pomočjo mačk še ni zelo razvita, vendar smo prepričani, da bi predoče kosmatinke tudi v naših ustanovah zagotovo delale čudeže!

Urša Lesar

Viri:
www.disabled-world.com
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
www.catster.com