Teh živil vaša mačka ne sme jesti

Vsi bi radi našim ljubljenčkom ponudili le najboljše. Iz tega razloga jim včasih ponudimo tudi kaj naše hrane. A pozor – kar je primerno za našo prehrano, še ne pomeni tudi, da je primerno za prehrano vaše mačke! Tukaj je nekaj živil, ki jih vaša mačka ne sme uživati.

Kar je primerno za našo prehrano, še ne pomeni tudi, da je primerno za prehrano vaše mačke!

Kofein

Prisoten je v kavi in vseh energijskih napitkih. Za mačke je zaužitje kofeina velikokrat usodno – na začetku se kaže kot pospešeno dihanje, hitrejše in močnejše bitje srca, krči in podobno. V kolikor vidite, da je vaša mačka zaužila kofein, zdravila za to ni. Zato je še toliko bolj pomembno, da ste previdni in poskrbite, da do tega ne pride.

Čokolada

V čokoladi se poleg že prej omenjenega kofeina skriva tudi teobromin, ki je za mačke lahko zelo nevaren. Največ ga je v temni čokoladi, a je prisoten v vseh. Mačka sama po sebi navadno ne bi zaužila čokolade, a se lahko zgodi, da jo poje na lastnikovo prigovarjanje (če ta misli, da ji daje posladek). Zato je pomembno, da se zavedate nevarnosti in da na to opozorite tudi svoje otroke. Zaužitje čokolade mački lahko povzroči motnje srčnega ritma, krče, epileptične napade, motnje v živčnem sistemu ali celo smrt.

Grozdje/rozine

Nekateri lastniki svojim živalim radi ponujajo grozdje kot posladek, a žal je to neprimerno – tako za mačke, kakor tudi za pse. Grozdje lahko v večjih količinah povzroči odpoved ledvic, ni pa še točno znano, zakaj do tega pride. Tudi, če je grozdje zaužito v manjših količinah, lahko pri mačkah povzroči slabost, bolečine v trebuhu in/ali bruhanje. Vsem mačkam grozdje ne škodi enako, a je tveganje nepotrebno in je zato bolje, da grozdje umaknete iz površin, ki so dosegljive vašim hišnim ljubljenčkom.

Čebula in česen

Ti dve živili sta škodljivi v vseh oblikah – surovi, skuhani, v prahu … Čebula povzroča razpad rdečih krvničk v krvi, kar privede do anemije, česen in drobnjak pa sta lahko razlog za prebavne motnje pri mački. V zelo majhnih količinah ji najbrž nič od naštetega ne bi usodno škodilo, a tudi koristilo ne, zato je popolnoma nepotrebno tvegati. Najbolje je, da je našteto popolnoma izključeno iz mačje prehrane.

Alkohol

Alkoholni napitki in hrana, ki vsebuje alkohol, so za mačko lahko zelo nevarni. Alkohol ima na jetra in možgane mačke podoben učinek, kakor tudi v človeškem telesu – le da je pri mački potreben bistveno manjši odmerek za usodne posledice. Že dve žlički viskija sta lahko za vašo družinsko članico lahko usodni, zato nikar ne eksperimentirajte. Zelo majhna količina alkohola privede do bruhanja, driske, oteženega dihanja, slabše orientacije, med hujše posledice pa štejemo komo in smrt. V kolikor opazite, da je vaša mačka zaužila samo kapljico alkohola, takoj obiščite veterinarja.

Limona in kis

Kljub temu, da za mačko to najverjetneje (v zmernih količinah) ne bo usodno, so v kisu in limoni prisotne kisline, ki povzročajo slabost, prebavne motnje, bolečine v trebuhu in neprijetnosti za vašo mačko.

Sol

Slana živila so odsvetovana za mačke, saj lahko v večjih količinah poškodujejo ledvice, kar lahko oteži izločanje toksinov iz telesa. Prav tako je sol lahko vzrok za hipertenzijo – povišan krvni tlak. Iz teh razlogov razne slane klobase, salame, in ostali soljeni prigrizki niso primerni za prehrano vaše mačke.

Surova jajca

Surova jajca predstavljajo tveganje za okužbo s salmonelo ali bakterijo E. Coli. Simptomi okužbe so najpogosteje bruhanje, slabost in driska. Obe bolezni lahko doletijo tudi človeka, zato je pri uporabi jajc potrebno biti previden in si po uporabi temeljito umiti roke. Prav tako surova jajca vsebujejo encim, ki lahko pri mački povzroča težave s kožo in dlako.

Veronika Sivka

VIRI:
www.vets-now.com
www.animalwised.com
www.hillspet.com
www.pets.webmd.com