Tajska mačka

Primerna za:

  • Ljudi, ki imajo z mačkami že izkušnje.
  • Družine, ki lahko mački posvečajo veliko pozornosti.
  • Družine z otroki in drugimi hišnimi ljubljenčki.

Na kratko o tajski mački:

  • Družabna.
  • Ima rada pozornost.
  • »Zgovorna«.
  • inteligentna.

Posebne zahteve:

Tajska mačka zaradi svojega mehkega, svilnatega in kratkega kožuščka ne zahteva posebne nege. Redno krtačenje je dobrodošlo, saj se z njim odstrani odvečna dlaka, drugače pa so tajske mačke izredno čiste in v večini same poskrbijo za lep in svetleč kožušček.

Njihova največja zahteva je pozornost. Zelo so rade v središču človeške pozornosti in zanjo, na najrazličnejše načine, poskrbijo. Verjemite, pri tem so zelo iznajdljive in kreativne. Želja po pozornosti je tista, zaradi česar vam tajske mačke ne bodo hvaležne, če jih boste tekom celodnevne službe pustili same doma. Brez predhodnega znanja o vzgoji mačk pa vas bodo s svojim pogledom in vedenjem hitro zmanipulirale, da boste počeli, kar si mačja gospodarica želi.

Je pa to pasma, ki ima lahko kar nekaj zdravstvenih težav. Zaradi najrazličnejših načinov vzreje v preteklosti imajo tajske mačke lahko probleme z očmi. Najpogostejša očesna težava je uničena mrežnica. Slepota se najpogosteje pojavi v drugem letu življenja, začne pa se z nočno slepoto. Poleg očesnim težavam so izpostavljene še boleznim srca, raku in presnovnim boleznim. Zaradi genskih testov se prizadete mačke, ki bi bili morebitni prenašalci genskih bolezni, odstrani in s tem zmanjšuje možnost za obolele nadaljnje generacije.

Zgodovina

Kot že ime pasme pove, prihajajo te mačke iz tajske regije, ki se je včasih imenovala Siam in tam, s svojo posebno barvo kožuščka in modrimi očmi, že 700 let veljajo za dragocenega hišnega ljubljenčka. Originalno se pasma imenuje Wichien-Maat, kar pomeni lunin diamant. Dodatno ime te pasme pa je tudi tradicionalna oziroma staromodna siamska mačka. Leta 1884 se je s prinosom te pasme, kot darila britanskemu generalnemu konzulu, začela vzreja Siamk v Evropi. Takrat so bile te mačke večje, imele so večje glave in bile tudi bolj robustne od Siamskih mačk, ki jih poznamo danes. Šele skozi leta in vzrejo, so Siamke dobile vitko telo, dolgo trikotno glavo in dolge tačke. Tajska mačka je dejansko nastala, ker so ljudje v petdesetih letih prejšnjega stoletja želeli staromodne Siamske mačke. Zato je takšen tudi vzdevek tajskih mačk. V začetku 21. stoletja so tajske mačke, zaradi razširjanja genskega bazena, začeli izvažati neposredno iz Tajske. Leta 2009 pa je bila pasma, s strani mednarodne felinološke organizacije TICA, priznana kot samostojna mačka. Torej ne več kot Siamka, ampak kot Tajska mačka.

Dodatne zanimivosti o pasmi

Mnogi pravijo, da je tajska mačka od vseh mačjih pasem najbolj podobna psu, saj uživa v pozornosti, hkrati pa se jo da naučiti tudi nekaj trikov, seveda s pomočjo kakšne okusne podkupnine. Prav tako je to pasmo lahko naučiti hoje na povodcu, s čimer na sprehodih dobite mačje spremstvo. Ker gre za zelo družabno pasmo so tajske mačke zelo kompatibilne tudi s psmi, rade pa imajo tudi otroke. Največkrat postanejo otrokove najljubše varuške in jih spremljajo na vsakem koraku.

S svojimi znamenitimi modrimi očmi tajske mačke zelo rade usmerijo dolg pogled v človeka, ki se z njo pogovarja. To je njihova posebnost, zaradi česar se veliko ljudi zaljubi v to pasmo in je ne želi več zamenjati. Zaradi svojega radovednega značaja, bodo te mačke iz vsake stvari v stanovanju naredile lastno igrišče. Za še bolj zagreto igro je treba poskrbeti le za mehke žogice, miške in trakce. S tem bo večji del dneva v vašem domu potekala mačja igra, ki ji ne bo konca. Njihov radoveden značaj pa bo prišel do izraza tudi med potovanji. Če boste kosmatinko le dovolj zgodaj navadili na potovanja z avtomobili. Ker so zelo navezane na ljudi, najbrž ne bodo najbolj vesele, če jih boste med dopustom pustili same doma, namesto, da bi jim omogočili uživanje. Pa naj bo to na morju, v gorah, ali samo na družinskem izletu.

Tajska mačka je torej primerna za poznavalce mačjega življenja, predvsem zaradi svojega karakterja in izpostavljenosti boleznim. Prav tako je to pasma mačk, ki je življenje v majhnem stanovanju ne bo osrečevalo, saj potrebuje veliko prostora za raziskovanje in če je le možnost tudi pasjega in mačjega prijatelja.

Pia Ameršek

Viri:
www.thaicats.com
www.petguide.com
www.zooplus.co.uk