Sveta birmanska mačka (birmanka)

Primerna za:

 • Birmanke so izredno inteligentna bitja in kot sostanovalke veljajo za mirne, a hkrati izredno družabne.
 • Definitivno zanje velja, da so stanovanjske mačke, ki se kljub temu izredno rade igrajo in prav tako uživajo v telesnem stiku z družinskimi člani.
 • Izredno dobro se tudi razumejo z drugimi mucami in tudi drugimi kosmatinci, če le te tudi imate.
 • Moramo pa opozoriti, da sveta birmanska mačka ni najbolj primerna za družine z majhnimi otroki, saj zaradi njihovih impulzivnih reakcij hitro preide v stres in jih velikokrat ne razume najbolje.
 • Je pa birmanka primerna za same lastnike začetnike, saj ne potrebuje veliko nege in prav tako ne spada v skupino zahtevnejših mačk.

Na kratko o birmanki:

 • Vrsta: Sveta birmanska mačka.
 • Velikost: srednje velike mačke.
 • Teža: od 3 do 7 kg.
 • Barva: predvsem bele barve in temno obarvana le po gobčku, nogah, repu in ušesih.
 • Dolžina dlake: srednje dolga dlaka.
 • Življenska doba: do 20 let.
 • Bivalni prostor: stanovanje, mirno okolje.

Zgodovina

Birmanko ali sveto birmanska mačko naj bi častili že dolgo pred časom Bude. Izvor svete birmanske mačke ostaja skrivnost, vendar pa obstaja starodavna legenda o čaščenju teh prečudovitih mačk, ki so tempelj obvarovale pred razbojniki. Od takrat naj bi veljale za varuhinje duhovnikovih duš in postale tempeljske svete živali. V Evropi je birmanka znana šele od 20. stoletja naprej, danes pa so popularne že povsod po svetu. 

Opis

Birmanka je srednje velika mačka s srednje dolgim belim kožuščkom, z izjemo temno obarvanega gobčka, tačk, repa in ušes. Zanjo je značilno dolgo in krepko telo s srednje velikimi ušesi in značilno oblikovanim nosom. Večino svetih birmanskih mačk ima okrogle svetlomodre oči, vendar se pojavljajo tudi raznorazne druge kombinacije od čokoladnih pa tudi do rahlo rdečkastih.

Karakter

Birmanka je znana kot izredno prijazna in družabna mačka. Zanjo je značilno, da odrašča počasneje kot druge pasme mačk, saj popolno zrelost dosežejo šele po enem letu in pol. Definitivno pa jim je potrebno v času odraščanja zagotoviti stabilno in mirno okolje, da se  razvijejo v prijazno ter družabno mačko. Je pa znana že iz zgodovine kot izredno zvesta mačka, ki pa ne potrebuje veliko pozornosti, z izjemo seveda ljubezni, ki jo lahko predajate že s tem, da ji dovolite, da vam počiva v naročju, ko vi gledate televizijo.

Zdravje

Birmanka velja za zdravo pasmo, z izjemo tistih živali, ki zbolijo za hipomielinacijo pri vzreji. Gre za gensko napako, ki povzroči prekinitev celične komunikacije in posledično povzroča hudo tresavico in spastične napade. Bolezen se pojavi že ob skotitvi in se razvije ter postane prepoznavna pri nekje treh tednih. Bolezen lahko povzroči izgubo sluha ali jim celo skrajša življensko dobo. Hipomielinacija je dedna in jo lahko prenašajo tudi zdrave mačke, kljub temu da se le tem kaže bolezen v obliki izredno redkih simptomov. Birmanka pa je tudi nagnjena k debelosti, zato je treba pri hrani izredno paziti in seveda odmerjati porcije hrane ter ne pretiravati s priboljški.

Nega

Sveta birmanska mačka ne zahteva veliko nege, saj je za njeno srednje dolgo dlako z majhno količino podlake značilno, da se ne sprijema in s tem ne povzroči veliko vozljov. Za nego pa priporočamo kljub tej lastnosti krtačenje enkrat do dvakrat na teden.

Vesna Popovič

Viri:
http://www.vetstreet.com
http://freeweb.siol.net
https://www.thesprucepets.com