Suphalak

Primerna za:

  • Prvo mačko
  • Družine z otroki
  • Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o suphalak:

  • Družabna
  • Zvesta
  • Igriva
  • Inteligentna
  • Ne mara samote

Posebne zahteve:

Suphalak mačke so kot pripadnice naravne pasme zelo zdrave, vseeno pa pasma zaradi svoje redkosti še ni dovolj raziskana, da bi lahko potrdili kakšna gensko pogojena obolenja.

Skrbniki teh čokoladnih muc boste morali bistveno več časa kot negi posvetiti igri in druženju z vašo ljubljenko. Suphalak muce s svojimi skrbniki ustvarijo posebno vez in se nanje izredno navežejo. Nič jih ne razžalosti bolj kot to, da jih puščamo same. Priporočljivo je, da je nekdo ves čas z njo, ali pa, da jo ob odhodu vzamete s seboj.

Zgodovina

Čeprav gre za eno izmed najredkejših pasem mačk, gre hkrati tudi za eno od najbolj starodavnih. Izvira iz Tajske, kjer so jo poznali že pred več stoletji. Opisovali so jo že tajski manuskripti Tamra Maew, ki datirajo med leti 1351 in 1767, opisovale pa so jih tudi mnoge pesmi. V preteklosti so bile vredne toliko, kot zlato, zato je burmanski kralj po burmansko-siamski vojni odredil, da se vse suphalak mačke pripelje k njemu. Pasmo so imenovali tudi Thong Daeng, kar v dobesednem prevodu pomeni bakreno obarvana.

Do današnjega dne so le eni suphalak mački odbrili izvoz iz Tajske, prva suphalak mačka pa se je izven Tajske skotila šele leta 2015 v ZDA. Suphalak mačke tako ostajajo ena izmed najredkejih mačk, ne le na Tajskem, ampak tudi drugod po svetu.

Videz

Suphalak mačke zaradi podobnosti pogosto zamenjujejo z burmankami in havanskimi rjavimi mačkami. Vseeno pa gre za čistokrvno naravno pasmo, ki v svoji krvi nima primesi drugih pasem, hkrati pa križanj z ne-tajskimi pasmami ne dovoljujejo niti standardi pasme.

Po obliki telesa lahko takoj vidimo, da gre za tipično orientalsko mačko. To srednje veliko, a krepko grajeno pasmo odlikuje čudovit globoko rjav kratek kožušček, ki je na običajni svetlobi obarvan čokoladno, na sončni svetlobi pa se zalesketa z bakrenim, skorajda rdečim odsevom. Barva mora biti konsistentna po celem telesu, vzorci niso dovoljeni. Rjave so tudi njihove brčice, smrček pa je rjavo-rozast. Tudi njihove blazinice na tačkah so svetlo rjave. Posebne so tudi njihove oči, ki so lahko obarvane živo rumeno ali zlato.

Temperament

Suphalak mačke so zelo inteligentne, radožive in socialne mačke, ki obožujejo družbo ljudi, še posebej njihovih skrbnikov. Tem izkazujejo neizmerno ljubezen, zaupanje in naklonjenost, enako pa pričakujejo tudi v zameno. Če jih puščamo v samoti ali ignoriramo, hitro postanejo žalostne in osamljene. Želijo biti vključene v vse dejavnosti družine, svojim najljubšim ljudem pa bodo ves čas za petami.

Kombinacija inteligence in igrivosti ustvarja mačko, ki je popolna za učenje trikov ob interaktivni igri. Njihova narava je glede tega pogosto bolj kot mačji podobna pasji – hitro se učijo in velikokrat takoj razumejo, kaj jim želimo sporočiti. Svoje želje in misli bodo brez obotavljanja sporočile z nežnim mijavkanjem.

Urša Lesar

Viri:
www.catbreedselector.com
www.dogalize.com
www.pets4homes.co.uk
gokitty.com