Strupene božične rastline

Prihaja božični čas in večina ljudi si v tem prazničnem času omisli tudi kakšne rastline, ki jih povezujemo z božičem. A pomisliti moramo tudi na naše hišne ljubljenčke, saj so lahko za njih nekatere rastline tudi strupene. Tokrat vam razkrivamo, katere so za mačko strupene božične rastline.

Večina božičnih rastlin je za ljubljenčke strupena, zato tudi rastline sodijo med praznične nevarnosti za mačko. Še posebej je treba biti previden pri notranjih mačkah in mačjih mladičih, ki lahko začnejo žvečiti rastline in se igrati z njimi zaradi radovednosti in dolgčasa.

 

Za mačko strupene božične rastline so naslednje:

  • Božična zvezda: rahlo strupena, povzroči lahko razdražljivost prebavil
  • Bodika in Bela omela
  • Amarilis
  • Lilija (cvetni prah in listi) – vse vrste lilij
  • Difenbahija

Zgoraj naštetim rastlinam se izogibajte in jih ne postavljajte po stanovanju. Mimogrede se namreč lahko zgodi, da jih najde vaša mačka.

 

Kako prepoznati zastrupitev?

Če se vam zdi, da je vaša mačka zaužila karkoli strupenega, takoj kontaktirajte veterinarja in mu zaupajte svoje sume ter opišite simptome, ki jih zaznate pri svoji mački.

Mačka se lahko čudno vede, se slini, bruha, ima drisko, težave z dihanjem ali kateri koli drugi simptom, ki vam je sumljiv, je to lahko znak zastrupitve.

Shranite si embalažo živila ali si zapišite ime rastline, za katero sumite, da jo je mačka zaužila. Če ste mačko zalotili pri zaužitju, vzemite tudi ta vzorec s seboj.

Ravnajte se po navodilih veterinarja, predvsem pa ga ob najmanjšem sumu vedno kontaktirajte in zaupajte težave vašega štirinožnega prijatelja.

 

P.L.

 

VIRI:
www.bluecross.org.uk