Praznične nevarnosti za mačko

Praznični december je pred vrati in mi že komaj čakamo, da stanovanje praznično okrasimo, postavimo smrečico in spečemo prve božične piškote. Seveda ob tem želimo, da praznični čas občutijo in praznujejo z nami tudi naše mačke. Ob tem je ključno, da poskrbimo tudi za njihovo varnost. V ta namen predstavljamo, katere so tiste praznične nevarnosti za mačko, na katere moramo biti pozorni in se jim izogniti.

Adventni venček

Prazničnega časa si v veliki večini ne moremo predstavljati brez prižganih prazničnih svečk na adventnem venčku. Seveda pa prižgane svečke lahko kaj hitro postanejo velika nevarnost za naše nadobudne mačke, saj se lahko na plamenu opečejo ali med igro venček celo prevrnejo, kar lahko zaneti požar.

Ni se nam treba odpovedati adventnemu venčku in tradicionalnemu prižiganju svečk vsako nedeljo. Ena izmed možnosti je, da zamenjamo navadne sveče za led svečke, ki ne morejo poškodovati mačke ali sprožiti požara. Lahko pa venček postavimo na mački nedostopno mesto in se nam s tem ni potrebno odpovedati tradicionalnemu prižiganju svečk na adventnem koledarju.

V primeru pa, da kljub vsemu pride do opekline, pa mački prizadeto mesto ohladimo z mlačno vodo in jo nemudoma odpeljite k veterinarju. Le ta bo mačko pregledal in primerno ukrepal, v kolikor bi bilo to potrebno.

Božično drevo

V tem prazničnem času pa je prav tako nepogrešljivo božično drevesce, ki pričara praznično vzdušje v naše stanovanje. Seveda pa lahko le to predstavlja tudi potencialno nevarnost za naše radovedne mačke. Za naše ljubljenke je nenadni pojav smrečice v stanovanju nekaj novega in si to novost želijo dodobra raziskati. Prav tako jih božično drevo spominja na mačje drevo, na katero tako z veseljem rade plezajo, in iz tega razloga lahko to vodi hitro do nesreče.

Nevarnosti, povezane s smrečico so ureznine in poškodbe zaradi razbitih okraskov, zastrupitev zaradi pitja vode iz lonca, kjer stoji drevesce, ali celo električni udar zaradi ugriza v električno verigo z lučkami.

V prvi vrsti je priporočljivo, da je božično drevo stran od mačje posode s hrano in vodo. Prav tako naj bo mačje zavetje, kamor gre mačka spat, daleč od božičnega drevesa. Obenem pa je priporočljivo, da drevesce privežemo na steno. S tem še dodatno poskrbimo, da se to ne bi prevrnilo, če bi mačka res skušala plezati po njem.

Lučke in podobne električne okraske imejmo prižgane samo v primeru, ko smo doma. V primeru, da se odločimo za pravo božično drevo, pa le to dobro stabiliziramo v loncu in poskrbimo, da mačka ne bo mogla piti vode iz lonca.

V kolikor pa kljub preventivnim ukrepom pride do poškodb, kot so ureznine in podobno, je te potrebno dobro oskrbeti. V prvem koraku rano očistimo, zaustavimo krvavitev in območje tudi dobro razkužimo. V primeru, pa da drobcev ne moremo odstraniti ali je rana prehuda, je nujen obisk veterinarja, ki bo mačko oskrbel in odstranil tujke iz tačk.

 

 

Praznične rastline

Praznični čas krasijo tudi praznične rastline, ki so za mnoge nepogrešljivi del okrasitve stanovanja. V to skupino spada omela, črni teloh in seveda božična zvezda. Na žalost pa so vse naštete za mačko lahko izredno nevarne in zanje strupene.

V primeru zaužitja katere od omenjenih rastlin, lahko pride do hude zastrupitve. Prepoznamo jo lahko po bruhanju, driski, trebušnih krčih in celo oteženem dihanju.

Seveda pa to ne pomeni, da se moramo vsem prazničnim rastlinam popolnoma odpovedati. Lahko samo poskrbimo, da mačka do teh rastlin nima dostopa ter da redno odstranjujemo odpadle liste in ostale dele rastlin.

V primeru, da je mačka vseeno zaužila delček rastline, pa ji nemudoma dajmo aktivno oglje. Če se po par urah kljub vsemu pojavijo znaki zastrupitve, pa je nujen obisk veterinarja.

Praznična pojedina

Praznikov si brez praznične pojedine enostavno ne moremo več predstavljati. Ta ne diši samo nam, ampak tudi našim mačjim nadobudnicam. Žal pa je večina jedi na naših mizah zanje preslana, preveč začinjena ali celo strupena. Kar pa tudi pomeni, da se tukaj skriva tudi še ena potencialna nevarnost za našo mačko.

Ključno za zdravje mačke je, da ji svoje hrane ne dajemo in ji s tem prihranimo hude prebavne motnje. Lahko pa ji vseeno pričaramo praznično pojedino s posebej zanjo narejenim obrokom.

Z vsemi zgoraj naštetimi ukrepi se nam ni potrebno odpovedati prazničnemu času in vsem čarom, ki ga le ta prinaša, samo malce ga prilagodimo svoji mački. Obenem pa je ta čas odličen, da skupaj z njo praznujemo in se veselimo vsega, kar ta prinaša. Pomembno je le, da smo previdni.

Naj bodo prazniki kot za vas kot tudi zanjo nekaj posebnega in čarobnega.

 

Vesna Kropf

 

VIRI:
www.vets-now.com
www.purina.co.uk
www.thesprucepets.com