Striženje krempljev

Mačke so poznane po svojih dolgih instriženje krempljev ostrih krempljih, ki so nevarni za druge mačke, vsi pa smo zagotovo že doživeli, da so nam s svojimi kremplji pustile bojne ljubezenske rane na koži. Ni ravno najbolj prijetna bolečina, a vendar, primarna naloga mačjih krempljev je seveda dober oprijem in obramba. In zato mačke z veseljem brusijo svoje kremplje ob različne površine. Najbolj priljubljeni so za to namenjeni praskalniki, vendar pa se pod mačjimi kremplji včasih znajdejo tudi kavč, preproge, omare, vrata, čevlji. Da bo čim več stvari varnih pred mačjimi kremplji, se priporoča njihovo striženje.

Orodje in priprava

Posebne škarje za striženje mačjih krempljev lahko kupite v vseh trgovinah za male živali, nekateri pa se striženja pogumno lotijo tudi kar z navadnim ščipalcem. Pomembno je, da mačko že od majhnega navajate na striženje krempljev. Mački postrizite kremplje ko je najbolj sproščena, najbolje po njenem spancu, nekaterim pa uspe to opravilo opraviti kar med mačjim spancem. Če mačka opravila ne mara, jo lahko zavijete v brisačo, da vas ne bo popraskala.

Pravilno striženje

Ko jo udobno namestite, nežno pritisnite na členek, da je krempelj iztegnjen. Zelo bodite previdni, da ji ne postrižete krempljev do živega. To pri mačkah pomeni, da ne zarežete do roza dela. Namreč, po sredini mačjega kremplja poteka krvna žila, skupaj z živcem. Če boste zarezali v ta del, bo mačko zelo bolelo, začela bo tudi krvaveti. Zato odrežite res le konico kremplja (ponavadi je to okoli 1 mm). Če niste prepričani do kje, povprašajte svojega veterinarja ali pa strokovnjaka, ki se profesionalno ukvarja z nego malih živali. Striženje zahtevajo ponavadi le sprednji kremplji, zato pri zadnjih le preverite, da niso predolgi ali pa preostri. Striženje je priporočljivo tudi pri starejših mačkah, pri katerih se lahko zgodi, da se krempelj zaraste v blazinico. Zato pri njih še posebej redno preverjajte dolžino. Večini mačk je treba kremplje striči enkrat na dva do tri tedne. Če vam mačka tega ne pusti, nikoli nanjo ne vpijte, raje prepustite delu profesionalnim osebam, ki se s tem vsakodnevno ukvarjajo.

Mačji kremplji

Mačji kremplji so sicer zanimiv mačji del telesa. Enkrat na približno tri mesece jim odpade zgornja, odmrla plast. Zagotovo ste že kdaj v stanovanju našli ta ostanek kremplja. Na ta način odpade obrabljena plast kremplja, da ta lahko postane zopet oster. Svoji mački lahko pomagate, da ji nastavite različne praskalnike. Pri tem jo opazujte, nekatere mačke si kremplje brusijo raje vertikalno, druge horizontalno, nekatere imajo rade vrv, druge karton, tretje stare preproge. Preizkusite več različic, da ugotovite, kaj vaši mački najbolj odgovarja. Četudi imate praskalnik, pa ima mačka še vedno raje brušenje na vratih, jo morate na praskalnik naučiti – igrajte se z mačko v bližini praskalnika, namestite ga na mesto, kjer se mačka pogosto zadržuje, v skrajnem primeru lahko uporabite tudi mačjo meto. Zavedajte se, da so mačke bitja navad, in ko se bodo enkrat navadile uporabljati praskalnik in pustile krajšati kremplje, bo vaše sobivanje še bolj popolno.

Tanja Papež

Viri:
www.canidae.com
www.canidae.com
www.canidae.com