Kako pogosto krtačite svojo mačko?

Naše mačje kosmatinke kar precejšen delež dneva posvetijo čiščenju in negovanju svojega kožuščka. Po količini vloženega časa sodeč ni v naših mislih niti trohice dvoma, da delo ni opravljeno manj kot popolno. A včasih se, še posebej pri mucah z nekoliko daljšim kožuščkom, zgodi, da se zaradi kombinacije sline in izpadanja, dlaka prične vozlati. To pa v vsakdan vaše muce prinaša bolečine in živčnost.

Izpadanje dlake pri mačkah

Proces intenzivnejšega izpadanja dlake se pri mucah pojavi spomladi in jeseni, zaradi večjih sprememb v vremenu. Muce v spomladanskih mesecih odvržejo debelejši zimski kožuh in se tako pripravijo na višje temperature. V jesenskih mesecih pa to dlako izgubijo saj je čas za bolj gost kožuh, ki jih varuje pred mrazom. Pri mucah, ki preživijo večino časa v stanovanju z majhnimi nihanji temperature, ta cikel menjavanja dlake ni tako izrazit in jim dlaka odpada skozi celo leto.

Odpadla dlaka tako konča na tleh, jo muca zaužije med umivanjem ali ostane prepletena v kožuhu in tako tvori vozel, ki muco cuka in ji povzroča stres. Trdovraten vozel poleg odmrle dlake sestavlja še umazanija in ostali delci, ki se vanj z lahkoto vključijo in tvorijo lepljivo gmoto. Veliko težavo povzroča odpadla dlaka okrog zadnjične odprtine, ki lahko muci celo preprečuje normalno iztrebljanje.

Tako nastali vozli predstavljajo idealno zavetje za bolhe, klope in druge kožne zajedavce, ki poleg slabe volje lahko prinašajo tudi bolezni. Ključnega pomena pri preprečevanju hujših težav z dlako, ki bi lahko muci celo onemogočale normalno življenje je redna uporaba krtače, še posebej je to pomembno pri dolgodlakih mačkah.

Težave s kožo

Zavozlana dlaka torej ni samo estetska težava, pač pa stanje, ki lahko vodi v mnoge zaplete. Vozli ujamejo vlago in nečistoče v neposredno bližino kože, kar povzroča srbenje, pordelo in vneto kožo, ki je tako ranjena dovzetna za sekundarne okužbe.

Zdrave muce z rednim čiščenjem dlake preprečijo nastanek večine vozlov na kožuščku. Če je kožušček vaše muce zelo zavozlan je to vsekakor znak, da se z muco nekaj dogaja. V takem primeru je pametno pomisliti na psihične težave kot je depresija, poškodbo ali katero drugo obolenje, ki ji onemogoča normalno življenje. Pri tem lahko posebej izpostavimo hipertiroidizem, ki povzroča suho kožo in dlako ter povečano izpadanje dlake. To pa je idealna kombinacija za nastanek trdovratnih vozlov.

Preventiva in zdravljenje

Razvozlavanje zapletene dlake je neprijetno za nas, še posebej pa za naše ljubljenčke, ki navadno niso preveč naklonjeni takšnim podvigom. Zato je edina logična rešitev redno krtačenje dlake pri katerem vse muce zagotovo uživajo. Če pa je vaša muca ena izmed tistih, ki krtačenja ne mara jo lahko vsakič nagradite s priboljški in zagotovo bo krtača kmalu njena najboljša prijateljica.

Kaj pa, če je dlaka že zavozlana? V tem primeru najprej uporabimo glavnik z večjim razmakom med ščetinami in s prečesavanjem kožuha odkrijemo kje točno se nahajajo vozli. Nato dlako primemo pri korenu in uporabimo glavnik z bolj gostimi ščetinami ter poskusimo gmoto razvozlati. Za lažje razčesavanje si lahko pomagamo s koruznim škrobom ali s kapljico balzama za lase.

V kolikor je vozel tako trdovraten, da se ga sami ne moremo znebiti nam ne preostane drugega kot uporaba električnega strižnika. Uporaba škarij je močno odsvetovana zaradi velike možnosti nesreč in poškodb.

Ker so nekatere muce zelo trmaste in samosvoje bo mogoče potreben obisk veterinarske postaje, kjer vam bodo zagotovo z veseljem pomagali.

 

V naši spletni trgovinici lahko izberete odlično krtačo za laže odstranjevanje dlake vaše mačke. Izdelke najdete TUKAJ.

Anja Šajn

Viri:
pets.thenest.com
pets.thenest.com