Srčna glista predstavlja nevarnost tudi za mačke!

srcna-glista-pri-mackahPreventivna zaščita pred okužbo s srčno glisto je ključnega pomena tako za pse, kakor tudi za mačke. Okužba s srčno glisto, parazitom, katerega prenašalci so okuženi komarji, preži tudi na mačke, čeprav je obolevnost veliko bolj razširjena med psi. Razlog za takšno statistiko je seveda v dejstvu, da se psi veliko več gibajo na prostem in v naravi kot domače mačke, posledično pa so toliko bolj izpostavljeni tudi nevarnim pikom komarjev. Kljub temu pa se mačka lahko sreča z okuženim komarjem tudi, če sploh ne zapusti doma, saj so komarji tisti, ki nepovabljeni vstopajo v naša bivališča. Ravno zato je okužba s srčno glisto ravno tako smrtno nevarna tudi za mačke.

Mikroskopska ličinka Dirofilaria immitis potuje po krvi živali (psa ali mačke) in se naseli v arterijah srca in pljuč, kjer lahko zraste do velikosti špageta. Proces preobrazbe ličinke v odraslo srčno glisto traja približno sedem mesecev. Odrasle gliste nato počasi zamašijo arterije, kar vodi v srčno popuščanje in v neizogibno smrt ljubljenčka. Bolezen se ne prenaša z živali na žival, okužba s srčno glisto pa je mogoča izključno s pikom komarja.

Čeprav je za mačke manj verjetno, da se okužijo s srčno glisto in po navadi dobijo manj črvov, infekcija pa traja manj časa kot pri psih, pa je pri mačkah verjetneje, da bodo gliste potovale tudi v druge organe v mačjem telesu in povzročale problematične okužbe in simptome. Mrtvi črvi v pljučnih arterijah so lahko za mačke smrtno nevarni, podobno kot pljučna embolija pri ljudeh. Pogosto pa je takšna smrt, zaradi redke pojavnosti srčne gliste pri mačkah, tudi napačno opredeljena kot posledica težav z dihali.

Nevarnost pa seveda ni omejena le na pse in mačke. Divje živali, ki lahko prav tako s pikom komarja pridobijo okužbo s srčno glisto,  vključujejo tudi volka, lisico, pižmovke, rakune in dihurje.

Okužba s srčno glisto žal velja za tihega ubijalca, saj traja več mesecev, preden boste sploh lahko opazili kakšne simptome bolezni pri svojem ljubljenčku, simptomi se pokažejo šele, ko je bolezen že v zadnjem stadiju in so arterije lahko že močno poškodovane. Zdravljenje napredovane bolezni pri psih je zelo tvegano, pri mačkah pa je zaenkrat žal še neobstoječe.

To je brez dvoma  glavni razlog, zakaj je redna preventivna zaščita ključnega pomena za uspešno preprečevanje nastanka te nevarne bolezni.

Na voljo je več različnih preventivnih zdravil, tako v obliki tablet, kakor tudi v obliki kožnih kapljic (na mesečni osnovi) ali v obliki injekcij ter nekatere kombinirane oblike zaščite. Za optimalno izbiro se posvetujte z izbranim veterinarjem, priporočljivo pa je tudi izbrano zaščitno sredstvo občasno zamenjati.

Simptomi okužbe mačke s srčno glisto

Mačke so veliko manj izpostavljene nevarnosti za okužbo, kljub vsemu pa je pametno preventivno poskrbeti za njihovo zaščito. Prav tako je potrebno prepoznati nekatere simptome okužbe pri mačkah:

– kašelj
– pomanjkanje energije
– izguba apetita
– izguba telesne teže
– driska
– šok, omedlevica in nenadna smrt

Diagnoza bolezni pri mačkah se izvaja s testiranjem in je odvisna od prisotnosti antigenov črvov ženskega spola. Testi se lahko izvajajo šele po sedmih mesecih, kolikor povprečno traja preobrazba in lahko test dokaže prisotnost Dirofilarie immitis, žal pa lahko med tem časom obolela mačka dejansko tudi že umre.

Zdravljenje okužbe s srčno glisto pri mačkah je zelo problematično, saj je nepopolno in v najboljšem primeru z uporabo kortikosteroidov in steroidov lahko kvečjemu podaljša življenje mačke za nekaj mesecev. Preventiva je zato še kako pomembna, zlasti za mačke, ki živijo ali dopustujejo na Primorskem, kjer je prisotnost okuženih komarjev največja. Ti namreč lahko prežijo na ljubljenčke tudi znotraj naših domov in počitniških hišic.

Maja Kalaš

Viri: www.catster.com
www.catster.com

 

mucek-narocnina-1