Spim, a ne spim – vse o mačjem dremežu

Gotovo se vam je že kdaj pripetilo, daspim-a-ne-spim je mačka skočila v vaše naročje, se udobno namestila in še preden bi jo lahko začeli crkljati, je že spala. Ob tem pa ste si mislili: to je pa res prava utrujenost! Toda kosmatinka, ki si vas je izbrala za udobno blazino, je bila takrat še kako budna. Na videz je sicer že globoko spala, vendar pa so bila njena čutila še povsem oprezna. Tokrat bomo spregovorili o pred-stopnji spanca ali mačjem »skoraj spanju« – mačjem dremežu.

Mačke prespijo več kot polovico svojega življenja. Časovno je čas spanca mačk težko posploševati, saj vsaka mačka potrebuje različno količino spanca, ta pa je odvisen tudi od njene starosti in osebnosti. Vseeno lahko grobo zaokrožimo, da mačke prespijo od 13 do 16 ur na dan, kar je zares veliko, saj več časa, okoli 20 ur dnevno, prespijo samo še oposumi in netopirji.

V divjini morajo mačke, če so lačne, svojo hrano najprej ujeti, za kar pa potrebujejo precej časa in energije. Velikokrat jim plen tudi uide. Zato morajo biti v pripravljenosti, čim se jim ponudi priložnost, da si lahko ujamejo kosilo, pri čemer spanec igra pomembno vlogo pri varčevanju z energijo. Poleg tega so mačke večinoma aktivne ob mraku in ponoči, saj je takrat aktiven tudi njihov plen, posledično pa jim podnevi ostane veliko časa za spanje. Hišne mačke si svoje hrane ne lovijo same, saj jo dobivajo od svojega skrbnika, kljub temu pa naravna potreba po spanju in ohranjanju energije ostaja prisotna.

Mačji mladički prespijo večino časa, saj s tem ostajajo na varnem v svojem zavetju, s tišino pa se tudi lažje skrijejo morebitnim plenilcem. Z odraščanjem postopoma izoblikujejo spalne navade, ki so značilne za odrasle mačke. Te bodo prav zaradi svojega plenilskega karakterja rajši večkrat na dan spale po malo časa, kot pa enkrat v daljši epizodi. Tako kot ljudje, gredo tudi mačke v procesu spanja skozi različne faze, od zelo lahkega pa do globokega spanca, vendar pa v globok spanec zajadrajo šele takrat, ko so zares utrujene. Prva faza spanca je dremež. Ta traja približno 15 – 30 minut, hkrati pa predstavlja fazo, v kateri mačke »prespijo« največ časa. Če želijo preživeti v divjini, morajo biti vseskozi pozorne na svojo okolico. Tako so njihovi čuti vselej na preži in so se pripravljeni v trenutku odzvati na kakršnokoli nevarnost. To opreznost lahko opazujete tudi pri svoji mački – kljub temu, da no njene oči zaprte, se ušesa pozorno obračajo v vse smeri in sledijo zvokom iz okolja. Če bo mačka takrat zaznala kak nenavaden zvok, ali ugotovila, da se ji nekdo približuje, bo nemudoma odprla oči in ocenila situacijo. Šele potem, ko bo ugotovila, da ji ne preti nobena nevarnost, bo lahko sproščeno nazaj zadremala. Seveda pa z dremežem mačke naberejo precej manj energije, kot bi jo s trdnim spancem. Če vseskozi spale zelo globoko, bi spale veliko manj časa, z dremežem pa se čas bistveno podaljša. Globok mačji spanec v povprečju traja samo okoli 5 minut, nato pa ga zopet zamenja lahen dremež – ti dve stopnji se izmenjujeta, dokler se mačka ne zbudi.

Značilnosti mačjega dremeža so tako specifične, da se je v angleškem jeziku celo za ljudi izoblikoval izraz »catnap«, ki pomeni hiter počitek, pri katerem pravzaprav ne zaspimo, ampak zgolj za nekaj trenutkov zapremo oči in si na hitro naberemo novih moči.

Mačke že vejo, kaj je dobro za nas!

Urša Lesar

Viri:
www.petmd.com
www.petful.com
www.petplace.com
www.petplace.com