So notranje mačke varne pred bolhami?

Popolnoma nepričakovan scenarij – izključno notranja mačka, ki do zunanjega sveta in tujih mačk nima dostopa, se nenadoma začne praskati. Lastnik se sprašuje zakaj in si razbija glavo in posumi vse možno, kar mu predlaga spletni iskalnik, od bolezni kože do prehrambenih alergij, dokler končno ne pride do preproste ugotovitve – mačka ima bolhe!

Ali ima notranja mačka lahko bolhe?

Ima notranja mačka lahko bolhe?

Bolhe so pravi preživetveni specialisti in se v našem domu ter na naši mački znajdejo, preden sploh lahko pomislimo na njih, s seboj pa prinesejo še celo paleto nevšečnosti. V stanovanje jih lahko zanesemo kar sami, saj se lahko bolha prime na naše čevlje ali obleko, s tem pa malega slepega potnika prinesemo domov na pojedino k nič hudega sluteči mački.

Če imamo psa, lahko bolhe s sprehoda prinese tudi on, pa čeprav je zaščiten proti zajedalcem in zato varen pred njihovimi ugrizi. Iz psa pa ti mali zajedalci le prestopijo na našo mačko, ki proti bolham ni zaščitena. Pridejo lahko tudi skozi drobne reže med vrati ali okni, ena sama bolha na naši muci pa je dovolj, da se iz nje razvije na tisoče lačnih ličink, ki nadaljujejo razvojni cikel pri nas doma.

Kako odkrijemo bolhe?

Bolhe je na notranji mački precej težko odkriti že zaradi tega, ker tega problema po navadi ne pričakujemo in tako ob pojavu praskanja nanj sploh ne pomislimo. Mačke so znane po tem, da so zelo čiste živali, ki velik del svojega dne posvetijo umivanju in urejanju kožuha, s tem pa skrijejo marsikateri dokaz o prisotnosti bolh, kot so njihovi iztrebki, ki so drugače videti kot črni posušeni drobci na koži naše mačke. Ob tem pogosto pogoltnejo tudi kakšno celo bolho, to pa je nevarno tudi zaradi možnosti okužbe s trakuljo, ki jo lahko bolhe prenašajo. Zato moramo ob odkritju bolh na mački preventivno ukrepati tudi proti notranjim zajedavcem.

Zaščita proti bolham

Če pri naši mački zaznamo prisotnost bolh, ji nemudoma nanesemo zaščito proti zunanjim zajedavcem v obliki ampule ali ovratnice. Vendar na žalost problem s tem še ni rešen. Ker bolhe poleg dlake naših živali živijo tudi na mestih, kjer se naša mačka velikokrat zadržuje, je potrebno očistiti tudi okolico. Bolšje bube lahko preživijo več mesecev skrite globoko v preprogi, kavču ali režah v parketu in se zopet pojavijo, ko jih prav nihče ne pričakuje. Da bi se temu izognili, skrbno posesamo vse preproge, operemo mačja ležišča in odeje ter insekticid razpršimo tudi po drugih površinah – le tako se znebimo bolh ter ostalih razvojnih oblik in preprečimo, da ob prenehanju učinkovanja ampule ali ovratnice mačko znova napadejo.

Ne bodimo neodzivni

Mnogi lastniki izključno notranjih mačk zmotno mislijo, da pri njih ne obstaja možnost okužbe z bolhami, in zato ob pojavu praskanja ne ukrepajo dovolj hitro. Neodzivnost pa v takem primeru privede do ogromnega števila bolh, ki se nam bodo v stanovanju skrile v najmanjše in težko dostopne kotičke in nam povzročale hude preglavice še nekaj časa. Ko opazimo, da se mačka nenavadno veliko praska, nemudoma pregledamo, ali ima znake bolšje prisotnosti, in nato nanesemo insekticidno ovratnico ali ampulo ter očistimo površine, na katerih se mačka pogosto zadržuje.

Andreja Fegeš

Viri:
www.petmd.com
www.petful.com
pets.thenest.com