Sindrom črne mačke

sindrom-crne-mackeKdo ne pozna tipičnega prikaza čarovnice na metli, ki ji družbo dela črna mačka ali vraževerja, da te čaka nesreča, če ti pot prekriža črna mačka? Tekom časa so se razvila takšna in podobna vraževerja, zaradi katerih črne mačke še danes težje najdejo dom kot njihove bolj pisane prijateljice. Vraževerja se s časom niso omilila, kot bi pričakovali, temveč so se poslabšala. Ljudje verjamejo, da se črne mačke družijo s čarovnicami in nekateri jih želijo uporabiti v raznih ritualih. Prav zaradi tega mnoga zavetišča v Ameriki ne oddajajo črnih mačk v posvojitev v času Noči čarovnic. Da bi jih zaščitili, ne dovolijo posvojitev od začetka septembra do začetka novembra.

Vsem, ki ste kadarkoli živeli s črno mačko, se ta vraževerja verjetno zdijo neverjetna, neumna, smešna in, v primeru ritualov, grozljiva. Za mačjeljubce naj bi bila namreč, bolj kot barva mačjega kožuščka, pomembna njena osebnost. Kljub temu številke glasno govorijo – črne mačke so med zadnjimi, ki jih posvojijo in med prvimi, ki jih evtanazirajo.

Zavetišča in organizacije za pomoč živalim, zato prirejajo dogodke in akcije kjer spodbujajo posvajanje črnih mačk. V Ameriki je npr. Jennifer Scott v Bostonu ustanovila Black Cat Rescue, ko je izvedela za grozljivo statistiko, ki spremlja črne mačke. Prostovoljci so se tako odločili, da v rejništvo sprejemajo izključno črne mačke, jih fotografirajo in oglašujejo na socialnih omrežjih kot sta Facebook in Petfinder. Jennifer je ugotovila, da obstaja pomembna ovira pri posvajanju črnih mačk, ki ni povezana z vraževerji – črne mačke niso fotogenične oz. jih je težje fotografirati. Odkar se je pričela doba interneta je ta postal eden najpomembnejših, če ne celo najpomembnejši, faktor posvojitev in ker je težko narediti lep portret črne mačke, saj se njihove obrazne poteze na fotografiji zlijejo, so za posvojitelje manj privlačne.

Seth Casteel, fotograf iz Los Angelesa, ki se je specializiral za fotografiranje domačih živali, se zaveda te problematike, zato je začel z akcijo, ki se je razširila po celotni Ameriki in v kateri daje nasvete za fotografiranje črnih živali. Na primer črne mačke naj bi se, za najboljši rezultat, fotografirale na odejah ali ozadjih svetlih barv in na močni svetlobi.

Ko se boste naslednjič odločali o posvojitvi mačke, si vzemite čas in jo spoznajte, ne ozirajte se na njen izgled. V nadaljevanju pa vam predstavljamo 12 razlogov za posvojitev črne mačke:

 1. Črne mačke so prav tako igrive, ljubeče in nežne, kot ostale mačke, vendar je verjetnost da bodo posvojene veliko manjša, verjetnost da bodo evtanazirane pa večja.
 2. Črne mačke na Japonskem prinašajo srečo! Črni Maneki Neko, vas varuje pred zlom.
 3. Privarčujte pri okraskih za Noč čarovnic.
 4. V starem Egiptu, kjer so bile mačke udomačene, je črna barva predstavljala dobro in rdeča zlo. Egipčani so verjeli, da jim bo njihova črna mačka pomagala ostati v milosti boginje Bastet, boginje zaščite pred nalezljivimi boleznimi.
 5. Ker je bila Bastet dobra mama, so Egipčanke, ki so si želele otrok, okrog vratu nosile podobice Bastet z njenjimi mladiči.
 6. Če imate črno mačko, lahko rečete, da imate hišnega panterja.
 7. Če ne bi bilo črnih mačk, bi vse ostale mačke imele le eno življenje. Ideja, da imajo mačke 9 življenj, namreč izhaja iz legende o Mački Sidhe – vili, ki se je lahko devetkrat spremenila v črno mačko.
 8. Črne mačke so bile izbrane za sopotnice mornarjev, saj naj bi jih sreča črne mačke varovala na morju.
 9. Škotje verjamejo, da prihod nepoznane črne mačke v dom napoveduje blagostanje.
 10. V drugih delih Velike Britanije črne mačke tradicionalno prinašajo srečo nevestam, ženske s črno mačko pa imajo mnogo snubcev.
 11. 17. avgust je uradni dan črne mačke. Koliko mačk ima svoj dan?!
 12. Vse mačke so potomke črnih ali rdečih mačk. Bele mačke so najverjetneje genetsko črne, vendar imajo dodaten gen, ki maskira njihovo pravo barvo. Tako je vsaka mačka, ki jo boste izbrali, verjetno vsaj delno črna. Zakaj ne bi torej izbrali mačke, ki kaže svojo pravo (genetsko) barvo – črno. Hvaležna vam bo!

 

Nina Bartol

Viri: www.tipsografic.com,
www.care2.com in
www.globalanimal.com