Serrade petit

Primerna za:

  • Prvo mačko
  • Družine z otroki
  • Posameznike z več ljubljenčki (ne psi)

 

 

 

Na kratko o serrade petit mački:

  • Ležerna
  • Družabna
  • Samostojna
  • Igriva
  • Ne mara biti sama

Posebne zahteve:

Serrade petit mačke niso najboljše v kombinaciji s psi. Če imate doma kužka, je smiselno, da si za mačjo ljubljenko izberete muco neke druge pasme, ki ima več energije in živahno pasjo družbo bolje prenaša. Prav tako morda to za vas ni najprimernejša pasma, če ste zelo aktivni in si želite energično in poskočno mačjo družabnico.

Te muce ne marajo ostajati dolgo časa same. Če ste veliko zdoma, bodo hitro postale osamljene. Čeprav niso zelo zahtevne, vam bodo hvaležne, če jih ob daljši odsotnosti vzamete s seboj. Najsrečnejše bodo, ko vas bodo lahko sproščeno opazovale iz svojega naslanjača in pokramljale z vami z nežnim mijavkanjem.

Zgodovina

Serrade petit je naravna pasma, ljudje torej pri njenem nastanku nismo imeli velikega vpliva. Gre za novejšo in precej redko pasmo, ki izvira iz Francije. Ker njeni standardi še niso natančno določeni, je ne priznava še nobena od večjih mačjih organizacij, zaenkrat pa ni niti nobenih informacij o tem, da bi jo katera nameravala priznati v kratkem.

Videz

Kot nakazuje že njeno ime, gre za precej drobno pasmo (petit v francoščini pomeni majhen). Odrasle mačke tehtajo nekje med slabimi tremi in štirimi kilogrami. Njeno telo je podolgovato in vitko, a kljub majhnosti še vedno krepko in mišičasto. Njene noge so srednje velikosti, telo pa se zaključuje z okroglo zaobljenim repom.

Visoko postavljene ličnice glavi dajejo robat videz. Njihove oči so srednje velike in ovalne. Kožušček se lahko pojavlja v različnih barvnih kombinacijah in vzorcih. Najpogostejše so bela, oranžna in tigrasta, nič nenavadnega pa niso niti kombinacije dveh ali celo treh barv. Ker se kratka, ravna dlaka ne oprijema telesa, lahko na prvi pogled deluje grobo, a je na otip pravzaprav zelo mehka in gladka. Po nekaterih informacijah je pasma tudi hipoalergena.

Temperament

Skrbniki svoje serrade petit muce najpogosteje opišejo kot ležerne, sproščene in dobrovoljne, ne ravno vrhunsko inteligentne, a zelo stalne v svoji naravi. Ko pridejo v nov dom, se na novo okolje navadijo zelo hitro, na nove ljudi pa se privajajo nekoliko dlje časa.

Čeprav veljajo za samostojne in nekoliko samotarske, pa to nikakor ne pomeni, da odklanjajo družbo. Ravno nasprotno – na svoje skrbnike so zelo navezane in so nesrečne, če jih puščamo same. Živalsko družbo imajo rade, a imajo nekaj težav s psi. Na kratki rok jih sicer tolerirajo, stalno življenje z njimi pa bi bilo za te muce enostavno preveč stresno.

Kljub temu da gre za zelo umirjeno in kar malce lenobno pasmo, ki nima veliko energije, pa se rade igrajo. Ponavadi vso svojo energijo porabijo ravno med intenzivno igro, zato jim je dobro priskrbeti veliko prostora in igrač. Po drugi strani pa se igre tudi hitro naveličajo, zato moramo pri igračah biti zelo inovativni, da jim ne postane dolgčas. Niso znane kot tipične mačke za v naročje, a po naporni igri bodo vseeno ljubeče zapredle v vašem naročju.

Urša Lesar

Viri:
www.catbreedselector.com
www.catownerclub.com
www.dogalize.com