Selitev z mačko

Ste sprejeli pomembno življenjsko odločitev, da se preselite, pričnete življenje na novo in užijete svobodo na polno? Super, selitve so vedno dobra priložnost za spoznavanje samega sebe, nove države, novega jezika in nove kulture.

Se vam morda ob tem poraja dvom, ker ste za svojo hišno ljubljenko izbrali mačko? Kar brez skrbi, kljub temu, da imate mačko, jo lahko vzamete s seboj. Ne bi bilo pošteno, da jo pustite nekje za seboj, saj je vsak skrbnik mačke, odgovoren zanjo do konca njenega ali svojega življenja.

selitev z mačko

Če veste, da se boste v naslednjih letih selili in da vaša morebitna bodoča mačka ne bo mogla z vami, potem je bolje, da opustite misel na puhasto, prijetno, mehko in zvesto mačjo ljubljenko. Menimo, da je skrajno neodgovorno posvajanje živali, ki jih nato zavržemo in zapustimo. Vseeno pa smo mnenja, da ljudje, ki to počno, niso nujno slabi po naravi. Morda preprosto ne vedo, kako enostavno je potovati in se gibati po svetu s svojim hišnim ljubljencem.

Za vas smo izbrskali kaj potrebujete, če se želite s svojo mačjo prijateljico seliti po Evropi. Prav tako smo strnili napotke, kako v praksi svojo mačko preseliti čez ocean. Pa poglejmo.

Selitev po Evropi z mačko

Kadar veste, da se boste v naslednjih mesecih ali letu preselili, je dobro, da pričnete priprave za selitev vaše mačke nekoliko prej.  Zagotovo boste potrebovali nekaj dokumentov, dokazil o zdravju mačke, kar se lahko ob morebitnih zapletih podaljša v nedogled. Zato je bolje, da s pripravo na selitev, pričnete vsaj kak mesec prej.

Če morate kraj v katerem bivate zapustiti prej, kot v roku enega mesca. Pričnite z načrtovanjem selitve vaše mačke že danes.

Mačji potni list

Tako kot ljudje, tudi živali potrebujejo potni list, če želijo zapustiti državo v kateri prebivajo. Najprej je mačko potrebno odpeljati k veterinarju. Veterinar običajno opravi rutinski pregled mačke, da potrdi njeno dobro zdravje. To mora biti zavedeno v potnem listu. Vsaka žival, ki zapusti določeno državo in se seli v drugo državo v Evropi, mora biti popolnoma zdrava. To velja takrat, ko mačka ni bolna in je ne selite v drugo državo zavoljo zdravljenja bolezni.

Prav tako bo veterinar mačko čipiral in osvežil dokumentacijo o cepivih.

Ko opravite s pregledom pri veterinarju je najbolje, da se pozanimate kakšna je politika priseljevanja in odseljevanja živali iz določene države. Ker ima vsaka država svojo politiko, je najbolje, da pokličete na ambasado svoje države in tudi države v katero se selite, ter pridobite vse potrebne informacije za varno selitev.

V večini držav je tako, da se na uradu za priseljevanje in odseljevanje živali naročite za izdajo pravega potnega lista za svojo hišno ljubljenko. Običajno vas na prvo srečanje povabijo skupaj z mačko. Ker pa so časi nekoliko drugačni, je možno, da vam bodo potni list izdali na podlagi video klica ali običajnega klica in podpisanih dokumentov. Ko potni list prejmete, je le-tega potrebno odnesti do veterinarja, da ga podpiše in s tem potrdi dejstvo, da je mačka 100 odstotno zdrava.

Potovanje z letalom

Preden pričnete z rezervacijo leta, se prepričajte, da je vašo mačko možno  varno prepeljati na želeno destinacijo.  Pred rezervacijo leta poiščite najboljšo letalsko družbo za prevoz hišnih ljubljenčkov. To je običajno tista, ki ima nekoliko bolj blago politiko prtljage.

Veliko letalskih prevoznikov določa, da pri njih ni mogoče kupiti prostora za hišne ljubljence, ne da bi že prej imeli potrjeno rezervacijo. Ker pa je prostor za hišne ljubljence na letalu strogo omejen, predlagamo, da pokličete želeno letalsko družbo in preverite ali je na letu, s katerim želite potovati, dovolj prostora še za vašo mačjo prijateljico. Po potrditvi rezervirajte let, nato pa ponovno pokličite letalsko družbo, da zagotovite potrebno mesto, za vašo ljubljenko.

Nekateri letalski prevozniki pa že v začetku omogočajo rezervacijo in plačilo leta, za hišne ljubljence. Pri teh sledite navodilom, ki vam jih dajejo in rezervacija bo tekla gladko. Vedno preberite drobni tisk, vse nasvete in napotke, ter jih strogo upoštevajte.

Če vam politika neke letalske družbe glede prevoza hišnih ljubljencev ne ustreza, poiščite tako, ki se bolje prilagaja vašim željam in potrebam.

Običajno je tako, da ko z hišnim ljubljencem prispete na letališče, morate pokazati mačji potni list in  plačati pristojbino za hišne ljubljenčke. Prav tako morate mačko skupaj z nosilcem, v katerem je, stehtati.

Po navadi, teža mačke v nosilcu ne sme presegati med 8 kg in 10 kg, da lahko leti v kabini, skupaj z vami.

Pred vkrcanjem na letalo, je potrebno prečkati še varnostne preglede. Mačko je potrebno prenesti skozi detektor kovin in rentgentski trak.

Nosilke, torbe za prenos mačke

Izbiri nosilca za vašo mačko posvetite nekaj časa in ne kupite prvega, ki vam je všeč. Pomembno je, da je nosilec za mačko predvsem udoben, dovolj velik in da se mačka v njem ne počuti utesnjeno. Če potujete v letalu,je najbolje, da mački zagotovite nosilec, ki se lahko po potrebi razširi.

mačka v škatli

Z izbiro prave nosilke, lahko mački v času, ko čakate na let, omogočite da se pretegne in raztegne. Dobro je, če ima nosilka še kak dodaten žep, v katerega lahko zataknete vse dokumente, ki jih potrebujete za potovanje vaše mačke. Prav tako, lahko v žep skrijete še kak mačji priboljšek, ki ga bo vaša mačja prijateljica na razburljivi poti, zagotovo vesela.

Če boste izbrali premehko ali majhno nosilko za mačko, bo vaša mačka še pod večjim stresom, kot že je, zaradi neudobnega in stresnega prenašanja.

Nasveti za ublažitev stresa vaše mačke

Selitev je za vsako mačko stresna saj pomeni odmik od njene rutine.

Če želite, da se vaša mačka med letom tudi olajša, lahko s seboj vzamete dva pokrova od škatel za čevlje. Vanjo dodajte nekaj stelje ali vate in prenosno mačje stranišče je pred vami. Mački ga po potrebi vstavite v nosilko. Ob tem upoštevajte varnostne ukrepe in poskrbite za čistočo.

Med turbulencami mačko čvrsto držite in preprečite morebiten padec ali drsenje nosilke.  Prav tako lahko s seboj prinesete manjšo posodico in mački v njej ponudite vodo. Dehidracija na letalu je velika težava tako za mačke, kot za ljudi.

Selitev mačke na drugi kontinent (ZDA)

Za vstop hišnih mačk v Združene države Amerike se ne zahteva splošnega zdravstvenega spričevala, čeprav ga lahko zahtevajo nekatere letalske družbe ali določene države znotraj ZDA. To ne pomeni, da lahko mačke svobodno vstopijo na to celino. Običajno so hišne mačke pod nadzorom na vseh vstopnih točkah in jim vstop v ZDA lahko tudi zavrnejo. To se običajno zgodi, če mačka ni popolnoma zdrava, ima kakšne nalezljive bolezni, ki se lahko prenašajo tudi na ljudi.

Če je na prvi pogled mačka po oceni uradnika bolna, jo lahko napotijo na dodatne zdravstvene preglede na stroške skrbnika.

Posamezne države znotraj ZDA zahtevajo za priselitev mačke v državo dokazila o precepljenosti proti steklini. Najbolje je, da se v posamezni državi, ki jo boste obiskali, pozanimate, kakšni so pogoji za vstop vaše mačje prijateljice, na njihovo ozemlje.

Kakorkoli boste potovali ali selili mačko, je najpomembneje, da ji zagotovite varno in čim bolj udobno potovanje. Takšna pot je običajno stres tudi za vašo hišno ljubljenko, ne samo za vas. Zato je pomembno, da ji tekom potovanja zagotovite podporo in miren pristanek na novih tleh.

Deja Drobne

www.cdc.gov

ec.europa.eu

www.petrelocation.com