Ruska bela, črna in lisasta mačka

Primerna za:

  • Prvo mačko
  • Družine z otroki
  • Starejše osebe
  • Posameznike z več ljubljenčki 

Na kratko o ruski beli, črni in lisasti mački:

  • Umirjena
  • Tiha
  • Zvesta
  • Inteligentna
  • Igriva

Posebne zahteve:

Bele, črne in lisaste ruske mačke so na splošno zelo zdrava in odporna pasma s povprečno dolgo življenjsko dobo, pa tudi njihova nega zaradi kratkega kožuščka obsega zgolj minimalen vložek. Zaenkrat niso zabeležena nobena resna genetsko pogojena zdravstvena obolenja, v nekaj primerih pa so odkrili ledvične kamne.

Čeprav so znane kot zabavljačke, jim zlepa ne postane dolgčas. Vseeno pa imajo rade miselne izzive, zato bodo vesele, če jim bodo skrbniki pripravljali kakšne raziskovalne uganke, preko katerih se bodo lahko zabavale in učile hkrati.

Zgodovina:

Bele, črne in lisaste barvne različice ruskih mačk so bile prvič omenjene leta 1971 in so potomke bolj znanih ruskih modrih mačk. Zaradi unikatnega videza in temperamenta ruskih modrih mačk je veliko mačjih intuziastov želelo ustvariti še več podobnih mačk v drugačnih barvah in vzorcih. Prve omembe ustvarjanja bele in črne ruske mačke segajo že v leto 1960 v Združeno kraljestvo, kjer se je podviga lotila Frances McLeod of Arctic. V Avstraliji pa sta dobro desetletje kasneje program ustvarjanja ruske bele mačke začela Dick and Mavis Jones iz mačkarne Myemgay.

Program se je začel s križanjem bele sibirske samičke in ruskega modrega mačka Yurija. V leglu sta se skotili dve beli mucki. Eno od njiju, poimenovano Bela vrtnica, so kasneje ponovno križali z očetom Yurijem.

Štiri generacije kasneje je sledil prvi poskus registracije nove pasme, ki jim je uspela novembra 1975. Ameriško združenje ACFA je tako beli kot črni ruski mački priznalo šampionski status leta 2010, medtem ko nekatere druge organizacije (na primer ACF in GCCF) pasme še danes ne priznavajo in jo obravnavajo zgolj kot barvno različico ruske modre mačke.

Videz:

Bele, črne in lisaste ruske mačke so tesne sorodnice ruskih modrih mačk, zato si z njimi delijo tudi večino telesnih značilnosti.

Njihovo telo je drobno, vendar dolgo in elegantno, noge pa so prav tako dolge in vitke. Dosežejo težo do 5 kilogramov. Dlaka je kratka in se pojavlja izključno v treh omenjenih barvnih različicah, ki pasme tudi najbolj očitno ločijo od ruske modre mačke. Kljub kratkemu kožuščku imajo tudi poddlako, ki je zelo fina. Na splošno je kožušček mehak in svilen ter zelo gost, kar naj bi pasmi pomagalo pri prilagajanje na hladno klimo pokrajine, od koder izvira. Enakomerno obarvane konice dlak kožuščku dajejo luksuzen sijaj.

Temperament:

Bele, črne in lisaste ruske mačke so po svoji modro obarvnani sorodnici podedovale tudi zelo prijeten in družinski karakter. Kot izredno nežne, ljubeče, občutljive in tihe mačje ljubljenke so popolna izbira tudi za starejše ljudi.

Njihova izredna inteligenca skrbnikom omogoča, da jih zlahka naučijo različnih zabavnih in uporabnih trikov, kot so na primer uporaba človeškega stranišča ali odpiranje vrat. Kljub sicer ljubkemu in umirjenemu karakterju pa so naklonjene tudi igri in se bodo v pasjem stilu zelo razveselile igre lovljenja igrač. A naj vas ne skrbi za kaos v stanovanju – resda so igrive, vendar jih nikoli ne bo zaneslo na nagajivo stran.

Urša Lesar

Viri: