Rehabilitacija in fizioterapija v veterinarski medicini

Rehabilitacija in fizioterapija živali je področje veterinarske medicine, ki je v tujini uveljavljeno že vrsto let, pri nas prisotno že več kot desetletje, bolj intenzivno pa se razvija šele zadnjih nekaj let. Obravnava predvsem paciente s prizadetostjo gibalnega in živčnega sistema, ki je posledica prirojenih nepravilnosti, poškodb, bolezni ali pa je zgolj naravni proces staranja in obrabe organizma.

Razjasnimo nekaj pojmov

Fizikalna medicina proučuje vplive fizikalnih dejavnikov na organizem in jih izkorišča za diagnostične namene, zdravljenje in rehabilitacijo.

Rehabilitacija je proces medicinske oskrbe, ki si prizadeva ponovno usposobiti bolnika ali poškodovanca za normalno življenje in delo, ga čim bolj približati stanju pred poškodbo oz. boleznijo, ali pa mu kljub prizadetosti oz. bolezni omogočiti večjo kakovost življenja.

Fizikalna terapija oz. fizioterapija je del fizikalne medicine in jo definiramo kot zdravljenje bolezni, poškodb in njihovih posledic s fizikalnimi sredstvi. To delo lahko v medicini opravlja fizioterapevt, v veterini pa veterinar, veterinarski tehnik ali humani fizioterapevt. Slednja dva pod nadzorom veterinarja, odvisno od posamezne države in njenih predpisov.

Veterinar in veterinarski tehnik potrebujeta profesionalno usposabljanje na področju fizioterapije živali, humani fizioterapevt pa mora pridobiti znanje o živalski anatomiji, fiziologiji, obnašanju, torej, o vseh posebnostih, ki živali ločijo od ljudi.

Primarni cilj rehabilitacije in fizioterapije

Živali s pomočjo različnih fizioterapevtskih tehnik in fizikalnih dejavnikov omogočiti čim bolj normalno in neboleče gibanje ter ublažiti morebitno prisotno bolečino. To vključuje trud za odpravo vzroka disfunkcije, zmanjševanje bolečine, otekline in vnetja, izboljšanje funkcije in kakovosti gibanja s povečevanjem obsega gibljivosti sklepov, izboljševanje ali ohranjanje funkcije mišic, živcev in sklepov, povečevanje mišične moči in vzdržljivosti in podobno.

Z vsestransko obravnavo pacienta v rehabilitaciji se zvišuje kakovost življenja poškodovane, bolne ali oslabele živali, zmanjša se možnost dodatnih poškodb, pogosto se lahko zmanjša potreba po zdravilih (predvsem nesteroidnih analgetikov), lahko pa vpliva celo na podaljšanje življenjske dobe. (((ZANAROCNIKE)))

Indikacije

V veterinarskih ambulantah se izvaja rehabilitacija po poškodbah in operacijah hrbtenice ter preostalega živčnega sistema, rehabilitacija po poškodbah in operacijah kosti, sklepov, mišic in vezi, rehabilitacija pacientov s kroničnimi bolečinami v sklepih (artritis, artroza) in hrbtu, zdravljenje urinske in fekalne inkontinence, lajšanje bolečin različnega izvora, lajšanje gibanja pri poškodovanih, ostarelih in oslabelih živalih, program aktivne vadbe kot pomoč pri zmanjševanju prevelike telesne teže, program aktivne vadbe za večanje kondicije, mišične moči in vzdržljivosti, stimulacija celjenja kroničnih ran, respiratorna fizioterapija za lajšanje težav z dihanjem, limfna drenaža za zmanjševanje oteklin in motenj v prekrvavitvi in še vrsta drugih dejavnosti z namenom pomagati živali pri okrevanju oz. izboljšanju kakovosti življenja.

V okviru programa rehabilitacije se pacienta opremi tudi z ortopedskimi in ortotskimi pripomočki, če so potrebni, in seveda svetuje glede fizične aktivnosti, oskrbe in nege živali po različnih operativnih posegih in dolgotrajnejših bolezenskih stanjih.

Učinki fizioterapije so pri različnih pacientih odvisni od vrste in stadija bolezni ter od individualne fiziološke reakcije organizma na fizikalne dražljaje. Pri tem je zelo pomembna pravilna izbira vrste fizioterapevtskega postopka in določitev pravilnih parametrov, zato je treba za vsakega pacienta posebej narediti individualen program obravnave – določiti vrsto fizioterapije, trajanje in intenziteto ter okvirno število ponovitev terapij. Doziranje je izredno pomembno, kajti prešibki dražljaji nimajo učinka, premočni in predolgi pa so lahko škodljivi.

Pred začetkom rehabilitacije je potrebno poznati pacientovo diagnozo, oceniti njegovo zdravstveno stanje ter dosledno upoštevati indikacije in kontraindikacije za določeno vrsto terapije. Izjemno pomembno vlogo pri okrevanju ljubljenčka pa ima tudi njegov lastnik, saj mora upoštevati vsa navodila, ki jih dobi od veterinarja in fizioterapevta.

Prvi pregled živali v ambulanti za rehabilitacijo in fizioterapijo

Prvi pregled naj bi zajemal najprej podroben vprašalnik glede trenutnega in preteklega zdravstvenega stanja živali, dosedanjega zdravljenja, aktivnosti in razmer, v katerih žival živi. Po veterinarskem pregledu z oceno mišično-skeletnega in nevrološkega statusa živali je na vrsti obrazložitev kliničnih ugotovitev, diagnoze in prognoze, nato se sestavi načrt rehabilitacije, morda že demonstrira nekaj osnovnih vaj in postopkov za domačo izvedbo, predstavi različne ortotske pripomočke, če so potrebni, po potrebi se predpiše zdravila proti bolečinam ter poda navodila, opozorila, nasvete glede domače nege, oskrbe, preventive …

Storitve fizioterapije pri živalih

V večini zajemajo manualne tehnike sproščanja mišično-fascialnega sistema (terapevtske masaže, terapija miofascialnih prožilnih točk), pasivno razgibavanje sklepov, aktivno vadbo (terapevtske vaje, hidroterapija, elektrostimulacija mišic), protibolečinsko terapijo (elektroterapija (TENS, diadinamski, interferenčni tokovi), terapija z laserjem ali ultrazvokom, magnetoterapija), termoterapijo (termopak, IR luč, kriopak, kriomasaža), terapijo z udarnimi valovi (shockwave) in še nekaj drugih tehnik.

Za konec

Naštetih je le nekaj metod in tehnik, ki se večinoma (lahko) uporabljajo pri fizioterapiji živali, pri ljudeh pa obstajajo še mnoge druge. Dokončno ozdravljenje živali po poškodbah in boleznih ter odpravljanje bolečine je v mnogih primerih odvisno tudi od uspešnosti rehabilitacije, ki naj bi se odvijala pod nadzorom veterinarja, usposobljenega za področje rehabilitacije živali. Danes lahko bolje pomagamo tudi nekoč »brezupnim« primerom, ki so se včasih hitro zaključili z evtanazijo – obstaja namreč mnogo dokazov o dobrem okrevanju oz. izboljšanju kakovosti življenja ob strokovni rehabilitaciji.

 

Kristina Porenta, dr. vet. med., dipl. fiziot.
Certified Canine Rehabilitation Practitioner

 

Objavljeno v drugi številki revije Mucek