Razbijamo mite o mačkah

miti-o-mackahPogosto je težko razločiti ali je nek podatek, ki ga poznamo kot nekakšno ljudsko modrost, dejansko dejstvo ali fikcija. Včasih so miti o mačkah sicer povsem neškodljivi, spet drugič lahko živalim naredijo veliko škode. Tokrat za vas razbijamo nekatere najbolj pogoste in prepoznavne mite o mačkah:

Mit: Velika večina ljudi je prepričana, da mačke pijejo kravje mleko.

Resnica: Večina mačk ima intoleranco na laktozo, kar pomeni, da nimajo encima za razgradnjo laktoze in zato njihov organizem ne more razgraditi mlečnih sladkorjev. Zaradi tega imajo mačke lahko želodčne in tudi hujše prebavne težave, vključno z diarejo. Slednje torej pomeni, da se pitje kravjega mleka brez dvoma odsvetuje v prehrani odraslih mačk. Ko so mačji mladički enkrat odstavljeni od materinega mleka, potrebujejo mesno prehrano, žejo pa naj si gasijo z navadno, svežo vodo.

Širjenje mitov o zdravju mačk še najbolj spominja na priljubljeno igro “telefončkov”, pri kateri iz prve pripovedi na koncu nastane povsem drugačna, izkrivljena in neuporabna novica. Gre pravzaprav za nekakšne urbane legende, s katerimi pa lahko mačkam nevede povzročamo tudi škodo.

Mit: Mačke so ravnodušna bitja.

Resnica: Prepričanje izvira še iz časov izmišljenih risanih likov, kot je na primer mačka iz zgodbe “Alica v čudežni deželi.” V konkretnem primeru je mit sicer neškodljiv, vsekakor pa slednje ne velja v primerih, kadar se miti nanašajo na zdravje mačk in skrb za njihovo dobro počutje. Danes vemo, da so tudi mačke zelo čuteče, zelo senzibilne in še kako potrebujejo našo skrb, nego in ljubezen.

Mit: Mačke vedno pristanejo na nogah.

Resnica: Dejstvo je, da tudi mačke nimajo vrhunskih, nadnaravnih refleksov postavljanja na noge in skrajno prožne hrbtenice. Že res, da lahko mački uspe akrobacija in nagonsko pristane na nogah ob skokih z višine, vendar pa se zlahka tudi zalomi in mačka konča z zlomljenimi kostmi in resnimi poškodbami zaradi padca z višine. Zato skrbno zapirajte okna, preprečite možnost padca mačke iz visoke zgradbe, odgovorno poskrbite za varno domače okolje in nikar ne izzivajte nepotrebne nezgode.

Mit: Sterilizacija ali kastracija mačke bo povzročila povečanje telesne teže mačke.

Resnica: Malo je znanstvenih dokazov, da bi sam poseg sterilizacije ali kastracije povzročal povečanje telesne teže živali. Glavni razlog za povečanje telesne teže mačk je v večini primerov neaktivnost, ki je seveda bolj razširjena pri domačih mačkah, ki živijo izključno znotraj. Tudi dejstvo, da spolno neaktivne mačke nimajo več močne potrebe po lovu, kar posledično bistveno zmanjša njihovo naravno potrebo po fizični aktivnosti, lahko pripomore k znižanju ravni dnevnih fizičnih aktivnosti. Lastnik mačke pa mora poskrbeti za zadostno količino igre, stimulacije in vadbe, ter prilagoditi vrsto in količino hrane tako, da bo njegova mačka ostala fit.

Mit: Nosečnice ne smejo živeti skupaj z mačko.

Resnica: Res je, da so nekatere mačke okužene z boleznijo, imenovano toksoplazmoza, ki se lahko prenese tudi na človeka, vendar le, če je človek v stiku z mačjimi iztrebki. Okužba s toksoplazmozo lahko škoduje nerojenemu otroku, vendar pa se nosečnica ne more okužiti v stiku z mačko, pač pa zgolj pri čiščenju mačjega stranišča. Torej, če v času nosečnosti opravilo prevzame drug član družine, lahko mačka mirno sobiva skupaj z nosečnico, brez nevarnosti za okužbo. Priporoča se tudi temeljito umivanje rok vseh članov v družini, če so le ti bili v stiku z mačjimi iztrebki.

Mit: Mačke so nočne živali.

Resnica: Čeprav imajo mačke zelo izostren vid in dobro vidijo tudi v temi, pa je dejstvo, da so najbolj aktivne zgodaj zjutraj ali zgodaj zvečer. Tudi v divjini mačke lovijo zgodaj zjutraj in v zgodnjih večernih urah. Ponoči torej tudi mačke zelo rade počivajo, vendar trdno spijo le, če so se dovolj utrudile čez dan.

Mit: Česen v prehrani mačk lahko pomaga zaščititi mačko pred bolhami in notranjimi zajedavci.

Resnica: Česen in čebula v prehrani mačk povzročata anemičnost, zato nista priporočljiva hrana za mačke. Vse do danes ni nobenih zanesljivih dokazov, da bi z uživanjem česna uspešno zaščitili mačke pred zajedavci. Obstaja seveda vrsta ustreznih veterinarsko preverjenih zaščitnih sredstev, ki so dostopni na trgu v te namene in dokazano ne škodujejo zdravju mačk.

Za zaključek: nikar ne poslušajte debat in pripovedk starih mam, predvsem takrat, kadar se miti nanašajo na nego, zdravje ali prehrano mačk. Ne zadovoljite se z informacijami, ki krožijo po svetovnem spletu. O vseh mitih se posvetujte z izbranim veterinarjem, zaupajte in upoštevajte le izkušnje/izsledke strokovnjakov veterinarske medicine.

Mit: Mačke imajo devet življenj.

Resnica: Naj si še tako želimo, da bi bilo res, pač ni. Žal imajo tudi mačke eno samo življenje.

Varujte, negujte in spoštujte ga, naj bo dolgo, zdravo in prijetno!

 

Maja Kalaš

Vir: catster.com