Privajanje na mačje stranišče

Za uspešno privajanje mačke na mačje stranišče morate stranišče najprej pripraviti. Več nasvetov o pripravi najdete tukaj: https://mucek.si/priprava-macjega-stranisca/

Ko je stranišče primerno pripravljeno, lahko začnete mačko privajati na uporabo.

  1. Če se mačka ni naučila uporabe stranišča od mame ali druge mačke, ji boste morali pokazati, kako se to počne. To ne pomeni, da stranišče uporabite sami, ampak jo v trenutku, ko mora opraviti potrebo, zvabite ali odnesite tja. Običajno mora mačka na potrebo po spanju, po jedi ali ko se preneha igrati. Če jo boste hranili vedno ob istem času, bo tudi njeno izločanje potekalo po bolj ustaljenem urniku. Ko je mačka v stranišču, ji pokažite, kako se koplje po pesku, saj imajo mačke naraven instinkt, da izločke zakopljejo. S svojim prstom pokopljite po posipu, da bo prepoznala primerno površino za iztrebljanje. Če po opravljeni potrebi izločkov ne zakoplje, jih s prstom zakopljite sami. Z opazovanjem tega postopka se bo v njej kmalu prebudil instinkt za zakopavanje izločkov, ker pa je to mogoče le v stranišču, bo potrebo opravljala samo tam. Vendar pozor! Nikoli ne primite njene tačke in kopljite z njo, saj jo to lahko prestraši in odvrne od uporabe stranišča.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Ana Ažman

Viri:
www.perfectpaws.com
www.wikihow.com