Pritlikave mačke

Ste kdaj zasledili mačke manjše postave, s kratkimi tačkami? Ste se ob tem spraševali kakšna pasma mačk to sploh je? To ni nujno posebna pasma mačk; lahko gre za prirojeno gensko anomalijo ali sindrom dvarfizma. Takim mačkam po domače pravimo pritlikave mačke.

Ponavadi je posledica nastanka sindroma genska napaka. A vse pogosteje se pojavlja namerno vzrejanje in promoviranje pritlikavih mačk kot posebno pasmo predvsem zaradi ljubkega izgleda. Vendar imajo mačke s takim sindromom velikokrat posledično tudi zdravstvene težave.

Kaj je dvarfizem pri mačkah?

Vse mačke manjših rasti ne spadajo med mačke z dvarfizmom, tako jih delimo na:

  • Miniaturne mačke in »teacup« mačke, ki jih velikokrat napačno pripišemo sindrom dvarfizma, saj so le manjše rasti in imajo normalne proporcije.

  • Mačke z dvarfizmom, ki se zaradi genetskega defekta ne razvijajo pravilno in so disproporcionalne ter premajhne za odraslo mačko.

Težave mačk z dvarfizmom

Takšne mačke trpijo zaradi ahondroplazije, najpogostejše vrste osteohondrodisplazije. Ahondroplazija je genetska motnja kosti in hrustanca, zaradi katere ima mačka telo v polni velikosti, vendar pa ima nesorazmerno kratke in debelejše noge ter veliko glavo. Drugi simptomi ahondroplazije vključujejo tudi premajhno čeljust, odebeljene sklepe, ukrivljeno hrbtenico in držo nog.

Pritlikave mačke lahko včasih doživljajo težave s srcem ali pljuči, težave z mobilnostjo in nevrološke težave. Vse pritlikave mačke so nagnjene k debelosti, zato je zaradi resnosti diagnoze ohranjanje njihove teže pod nadzorom ključnega pomena. Te mačke zahtevajo posebno skrb in strog nadzor. Ekstremne primere mačjih pritlikavcev včasih imenujejo tudi perma-mladiči. Znani mačji internetni senzaciji, Lil Bub in Grumpy Cat, sta perma-mačja mladiča, ki pomagata ozaveščati o tej motnji pri pritlikavih mačkah.

Problematika pritlikavih mačk

Vzreja pritlikavih mačk je precej na moralni tehtnici. Nekatere pritlikave mačke, ki so zaradi svojega prikupnega izgleda precej zaželene, so poimenovali Munchkin in jo pogosto navajajo kot prvotno pritlikavo pasmo. Takšne mačke pa večinoma trpijo za psevdoahondroplazijo – motnja rasti kosti – vendar brez značilnih lastnosti na glavi, kot jo imajo mačke z dvarfizmom. Munchkin mačke so nagnjene k boleznim sklepov, kot je artroza, zaradi pritiska, ki ga ustvarja telesna teža na skrajšane okončine.

Poleg Munchkinov pa obstajata še vrsta Škotskih mačk, ki imajo poleg nizke rasti, obrnjena ušesa, trpijo pa za osteohondrodisplazijo, motnjo hrustanca, ki povzroča bolečine v sklepih in artritis. Tukaj je še vrsta Manx, katere imajo zaradi brezreposti težave s hrbtenico, inkontinenco, so dovzetne za okužbe in različne nevrološke motnje.

Zato je polemika glede njihovega vzrejanja in razstavljanja, čeprav so bile vrste potrjene s strani TICA-ja (The International Cat Association) kot pasma, še vedno velika, s prihodom socialnih omrežji pa se vzreja takšnih mačk predvsem problematizira in kritizira.

Tako kot je veliko znanega o človeškem dvarfizmu, veliko dejstev o mačjem pritlikavstvu ostaja neznanih. Velikokrat se dejstvo, da so pritlikave mačke in mačke z dvarfizmom prizadete s strani bolezenskih sanj zaradi genskih anomalij, pozablja saj so posebnega videza, njihova ljubkost pa pritegne marsikaterega mačjeljubca.

Melani Kolbl

VIRI:

www.basepaws.com

www.britannica.com