Pozor, prihaja alfa samec!

Mnogim je dobro znana dominantnost psov. Psov, ki so si podredili vse družinske člane in postali vodje krdela. Takih, ki so v družini prevzeli mesto t.i. alfa samca; glavnih, ki imajo vse pod nadzorom. Manj pa jih ve, da je ta dominantnost in problem alfa samca lahko prisotna tudi pri pripadnikih mačje vrste.

Zanimivo je, da čeprav naj bi bila mačka in pes popolno nasprotje, v resnici sploh ni tako. Danes lahko marsikateri problem, ki so ga najprej raziskovali pri psih, prenesejo tudi na mačke le z manjšo prilagoditvijo in s tem pridejo do številnih odgovorov.  Tudi eden najbolj znanih proučevalcev mačjega vedenja dr. Nicholas H. Dodman (avtor dela psihologija mačk: Muc, ki je mijavkal na pomoč) je ugotovil, da dominantna agresivnost, značilna za psa, velja tudi za mačke, in da jo pravzaprav lahko ocenjujemo s podobnim vprašalnikom kot za pse.

Tako kot mnoge težave, se tudi ta hierarhija z alfa samcem na čelu razvije predvsem pri ljudeh, ki preveč ljubijo in so pretirano sočutni. Pri tistih, ki ne postavljajo mej, pravil in omejitev. Takih, ki znake napadalnosti, agresije, posesivnosti, bojevitosti, zamenjajo s prisrčnostjo: ˝Poglej, kako je luštkan!˝. In tega, da maček renči, preden dobi hrano; renči, ko mu umaknejo igračko; ga ne smejo zmotiti med spanjem, hranjenjem in božati, kadar mu to ni všeč; ko maček ne prenaša tistih, ki bi tako ali drugače lahko ogrozili njegovo vodstvo in v vseh pogledih dominira nad njimi, ne smatrajo za težavo, pač pa morda za ne najbolj zaželeno karakterno lastnost. Resnica pa je, da je le malo živali rojenih za vodjo, vendar to mesto pač prevzamejo, če ga v njihovem življenju nihče ne izpolnjuje.

Pretirana človeška sočutnost in občutna podrejenost vodita v to, da mačke razvijejo t.i. despotsko družbeno hierarhijo. Vodja je seveda maček alfa, sledi status pribočnikov, lahko pa se ustvari celo tisti najnižji, tretji sloj – brezpravneži, nad katerim se lahko gospodič alfa mirno izživlja. Dejstvo je, da je veliko lažje preprečiti kot zdraviti, zato je najbolje, da mucku že ob prihodu v hišo pokažete meje, pravila, omejitve in mu ne popustite vedno samo zato, ker je takooo luštkan. To se namreč kaj hitro lahko obrne proti vam in opravka boste imeli z močnim, dominantnim alfa samcem/samico in četudi boste na njegovo renčanje najprej reagirali z: »Glej kako je simpatičen, prav nikomur ne pusti, da dreza v njegovo posodico…«, bo to vedenje kmalu postalo moteče, tudi neznosno. (((ZANAROCNIKE)))Vseeno pa je bolje reagirati pozno kot nikoli, zato je tukaj nekaj napotkov, da vašega alfa samca podredite v člana krdela in prevzamete mesto vodje:

–          Njegove igračke spravite, da mu ne bodo na voljo kadar se mu zahoče. Naj se igra z njimi, kadar se vam zahoče. V takih trenutkih ga pokličite k sebi, se z njim poigrajte, potem pa mu nežno pokažete, da je igre konec. Če pa se igra spremeni v srdit boj, jo jasno, z ukazom prekinite in zapustite prostor.

–          Poskrbite za večje spoštste vi tisti, ki ima zadevo pod nadzorom in da če hoče jesti mora tudi ubogati. Pokličite ga, potrkajte po pločevinki, pretresite škatlo z briketi, da se maček odzove, potem mu naložite hrano in po obroku pospravite.

–          Preprečite mu dostop do položajev na visokem, ki mu dajejo še dodatno moč in v katerih lahko pride do še hujših napadov. Dostop na posteljo ali kavč naj si prisluži, sicer je tako rekoč on gospodar.

–          Dobra ideja je tudi učenje kakšnih manjših, preprostih trikov. Nekaj, kar izvede na vaš ukaz. Pri tem si lahko pomagate s klikerjem, seveda pa zraven tudi nagradite želeno vedenje. Tako se bo muc hitro naučil, kaj vam je všeč in tisto vedenje hitreje osvojil.

Najpomembneje pri vsem pa je, da ste vztrajni in dosledni. Napake v vedenju popravite takoj in nagradite tisto, kar želite, da muc ohrani v svojem vedenju. Ne obupajte takoj, ko se rezultat ne pojavi po tretji ponovitvi, ampak dojemite težavo kot vajin skupni izziv. Nikar pa si ugrizov ne razlagajte kot ljubezenske ugrize, grickanje med spanjem kot dokaz ljubezni in napad na stvari s katerimi se ukvarjate (npr. branje časopisa) kot zaščitniškost, ampak posesivnost. Vzgaja nje mucka ne pomeni, da ga imate manj radi, temveč, da skrbite, da je vajin odnos bolj poln –  ne le za vas, pač pa za oba.

 

Enja Zagoršek