Posebnost belih mačk

Belo obarvane mačke so zelo priljubljene, še posebej, če so lastnice nebesno modrih oči. Vendar pa mnogi ljudje ne vedo, da gre v večini primerov za genetsko napako, zaradi katere so takšne mačke obsojene na svet tišine. Na prvi pogled so videti močne in samostojne, vendar je življenje takšne mačke vse prej kot običajno. Gluhi mački se v zunanjem svetu ne znajdejo najbolje, zato je priporočljivo, da živijo izključno v notranjih prostorih. Če bi mačku vseeno radi pokazali zunanji svet, naj si ga ogleda varno na povodcu.

Za njih je značilno, da se oglašajo bistveno glasneje kot drugi mački, saj zaradi svoje pomanjkljivosti ne slišijo svojega glasu. Vsak nenaden gib jih lahko zelo prestraši, zato so zelo pozorni na dogajanje okoli sebe. Prednost gluhih mačk je v tem, da lahko brez skrbi pospravite hišo, ne da bi pri tem zmotili miren spanec vašega mucka. So posebni, živijo v svojem svetu, kljub temu pa so odlični hišni ljubljenčki, ki vam bodo polepšali življenje. (((ZANAROCNIKE)))

Bela barva pravzaprav ni barva, ampak odsotnost barve. Vse bele mačke imajo genetsko zasnovo za kakšno barvo, vendar tako imenovani beli gen povzroča razgradnjo pigmenta v lasnih mešičkih in posledično belo obarvano dlako. Identični gen v nekaterih primerih povzroča gluhoto. Oči so lahko kakršnekoli barve, od bakrene, zlate, zelene, modre, ali pa različne, tako da je eno oko modro, drugo pa takšno, kakršno bi bilo, če mačka ne bi bila bela. Beli gen lahko namreč razgradi tudi pigment v očeh. Bela barva je dominantna, kar pomeni, da mora biti bel eden od staršev, da bodo beli tudi mladiči.

Vsak od nas pa se zagotovo spominja zelo priljubljene mačke, zaradi katere smo pridno pospravljali svoje copatke, preden smo se odpravili spat. Le kdo ne pozna muce Copatarice in njene zgodbe? Tudi muca Copatarica je bila bele barve s čudovitimi zelenimi očmi.

 

Sandra Kuhar

 

 

Objavljeno v četrti številki revije Mucek