Pomembni dodatki za zdravo mačje življenje

   1.) Mačja trava

Ko se maček ne počuti dobro, išče najlepše travne bilke, da bi z njimi izločil nastale kepice dlak. Priporočljivo je, da ima naš maček na voljo vsaj en lonček mačje trave, ki jo lahko neposredno zaužije. To velja predvsem za notranje mucke, ki se lahko v nasprotnem primeru lotijo sobnih rastlin, ki so za njih zelo strupene. Prav tako moramo paziti tudi na zunanje mucke, ki se potepajo po sosednjih travnikih in pašnikih, kjer so travne bilke še posebej dolge in mamljive, vendar istočasno v določenih primerih lahko tudi smrtno nevarne zaradi vse bolj pogostega škropljenja s fitofarmacevtskimi pripravki.

2.) Multivitaminske paste

V skoraj vsaki bolje založeni trgovini za male živali ali na izbrani veterinarski kliniki dobimo multivitaminske paste, ki vsebujejo proste vitamine, ki jih maček potrebuje za zdrav razvoj. Takšne paste so običajno zelo okusne, saj jih mucki naravnost obožujejo. Priporočljivi odmerki za posameznega mucka pa so navedeni na priloženi deklaraciji posameznega izdelka.

3.) Pasta za skupke dlak

Kljub rednemu česanju maček vsakodnevno zaužije večjo količino dlak. Na prodajnih policah poiščite paste, ki so namenjene za lažje odstranjevanje sprijetih kepic dlak. Priporočamo jo vsem mačkam, pa naj gre za pasemsko ali mešanko. Takšne paste so prijetnega okusa, tako da ne bi smeli imeti težav pri apliciranju pripravka. (((ZANAROCNIKE)))

4.) Mačja meta

Že samo ime nam pove, da je namenjena komu drugemu kot našim mačjim kosmatinkam, ki jo naravnost obožujejo. Obstaja določen odstotek mačk, ki se zanjo žal ne zmeni, vendar so takšni primeri zelo redki. Skrivnost je v njeni aromi, ki jo povečamo s sušenjem. Muckom mačja meta zelo diši in jih zato posledično tudi privablja. Uporabimo jo lahko na vseh mestih, kjer želimo, da se naša mačka zadržuje.

5.) Feromonsko razpršilo

Feromonsko razpršilo lahko uporabimo za sprostitev in boljše počutje naše ljubljenke. Uporablja pa se ga tudi za druge namene, kot so, na primer, težave z označevanjem, težave s stresom ter pomanjkanje pozornosti.

 

Sandra Kuhar

 

Objavljeno v tretji številki revije Mucek