Polidaktilija pri mačkah

Mačje šapice so nekaj najbolj srčkanega pri mački. Polidaktilija pri mačkah je pojav, ko ima mačka več prstov na šapicah, kot je običajno. Večina mačk ima pet prstov na sprednjih šapah in štiri prste na zadnjih šapah, mačke s polidaktilijo pa imajo lahko šest ali več prstov na vsaki šapici.

Anomalija je bolj pogosta v nekaterih geografskih delih sveta, lahko pa prizadene mačko katerekoli pasme, velikosti in spola.

 

Polidaktilija je stvar genov

Pojav povzroči genska mutacija. Po navadi ima mačka polidaktilijo samo na sprednjih šapah, redko tudi na zadnjih. Zelo redko je, da ima mačka več prstov na vseh štirih šapah. Stanje ni nevarno za mačko, edino striženje krempljev vam lahko predstavlja večji izziv.

Potrebno se je pozanimati, da polidaktilija pri mačkah ni zamenjana za podobno bolezen; radialno hipoplazijo, zaradi česar pa ima lahko mačka težave. V tem primeru se dodatni prsti razvijejo ob že obstoječih, kar lahko vodi do velike in ploske mačje šape. Vsekakor je dobro stanje preveriti pri veterinarju.

 

Mačke s polidaktilijo imajo nekaj prednosti

Zaradi večje in širše šape ima lahko mačka boljši oprijem in ravnotežje med plezanjem in tekom. Vsekakor je dobro, da ji zagotovite površino za praskanje krempljev.

 

Prinašale naj bi srečo

Včasih so mačke s polidaktilijo imeli na ladjah, kjer so lovile miši in druge vsiljivce. Prav tako so jim širše šape pomagale držati ravnotežje na premikajoči se barki. Od tod izvira, da naj bi take mačke prinašale srečo, kot so jo tudi mornarjem.

 

Polidaktilija pri pasmi Maine coon

Polidaktilija je bila včasih zelo pogosta pri pasmi Maine coon. Predvsem zaradi zimskega vremena v zvezni državi Maine, od kod izvirajo, so razvile večje šape, ki so jim pomagale pri premagovanju zimskih razmer. Dandanes so polidaktilijo izkoreninili iz vzreje pasme Maine coon, redki vzreditelji pa še vzrejajo Maine coone s polidaktilijo.

Preverite še ostale zanimivosti o pasmi Maine Coon >

 

Mačji rekorder

Največ prstov ima maček Jake, ki je vpisan tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Ima kar 28 prstov, na vsaki šapi jih ima sedem.

 

P.L.

 

VIRI:
www.thesprucepets.com
en.wikipedia.org