Podeželska navihanca; Dolgouhi prijatelj

Kaj vse se lahko zgodi v tako kratkem času! Dva tednadnevnik 5.1beležim dogodivščine mojih dveh navihancev, pa bi lahko že skoraj izdala časopis! Očitno se že kar pozna, da se poletje počasi poslavlja, saj Šmuel in Maca dneve preživljata vse bolj aktivno.

Odkar sta se mačonki nazadnje oglasili, je bila vsekakor prioriteta preverjanje drobcenih rjavih gostov v Šmuelovi dlaki. Z veseljem lahko sporočim, da jih od zadnjega poročanja ni bilo več opaziti. Juhu! Ampak nekakšen čuden strah vseeno ostaja – saj veste, tudi pred tem so žužki skrivnostno izginili, pa se potem kar iznenada spet pojavili. Moje oči zato še vedno ostajajo na pecljih.

Žal pa sem s tem, ko sem spisala članek o mačjih aknah, uspešno diagnosticirala še eno Šmuelovo težavo. Šmuel je staknil mačje mozoljčke. Po prebranem gradivu zaenkrat krivim plastične posodice za vodo, zato je na mojem urniku že obisk trgovine, kjer bom kupila keramične posodice. Seveda se je takoj pojavilo logično vprašanje – zakaj je Šmuel dobil akne, Maca pa je zdrava ko dren? Ko vsak dan opazuješ navade svojih ljubljencev, odgovor postane sila enostaven. Maca namreč skorajda ne pije vode. Vsaj ne te, ki jo pripravim jaz. Zato je pred časom že imela težave z uriniranjem. Težavo sem uspešno odpravila tako, da sem uvedla dieto z izključno mokro hrano. Še en vzrok, ki bi lahko povzročil Šmuelove kožne težave, je higiena. Postala sem bolj pozorna na to, kako se čisti, in opazila, da si po obroku gobčka ne umije. Zato mu od zdaj kolikor pogosto le lahko gobček umijem sama. Vzrok za to nenavadno navado pa še iščem…

dnevnik 5Od zapletov pa k nekoliko lepšim in prijetnejšim pripetljajem! Pred tremi tedni se k nam naselil majcen črn zajček! Pojma nimamo, kako je prišel sem in od kod, še najbolj zanimivo od vsega pa je, da mu je tu očitno zelo všeč, saj se nima nobenega namena posloviti! Dolgoušček je seveda pritegnil tudi pozornost Mace in Šmuela. Sprva sem bila kar nekoliko zaskrbljena – mačka ga bosta verjetno preganjala po vsem dvorišču in revež bo ves čas na preži, kdaj se bo moral pognati v šprint. Na moje veliko presenečenje se je zgodilo povsem nekaj drugega. Radovedneža sta črnuhca previdno, a pozorno opazovala, približala pa se mu nista! Mace zajko sedaj sploh več ne zanima! Očitno ga je že vzela za cimra. Šmuela pa se je ravno včeraj hladil v senci ciprese, ko se mu je zajček začel pogumno približevati. Sumničavi mačkon ga ni spustil izpred oči, ko pa se mu je zajček približal na kake pol metra, je pobegnil! Šmuel, ne zajček! Kdo bi si mislil – moj maček je večji strahopetec od tega malega glodavca! Očitno bo on potreboval še nekoliko več časa, preden se navadi na novega stanovalca… Hotela sem ju fotografirati skupaj, ampak izkušnje so me naučile, da zajko ni prav rad v vlogi fotomodela. Zato sem rajši počakala in si prizor do zaključka ogledala od daleč.

Ne morem skriti navdušenja – pravi užitek je opazovati dogodivščine muc, ko se konča obdobje poležavanja na hladnem! Komaj čakam, da vidim, kaj mi bosta navihanca zakuhala v prihodnjih dveh tednih!

Urša Lesar