Plezanje pri notranjih mačkah

Zunanje mačke zelo rade plezajo. Pogosto jih vidimo, kako plezajo in skačejo na drevesa, na zidove, ograje ali celo na balkone. Plezanje je pri mačkah popolnoma običajen pojav; mačke so nanj navajene in so temu tudi anatomsko prilagojene.

Mišice v njihovih zadnjih nogah so zelo močne in eksplozivne, kar jim omogoča, da skočijo zelo visoko. Pri plezanju in oprijemu jim pomagajo tudi kremplji, s katerimi lahko z lahkoto preplezajo kar visoko oviro. S tem vzdržujejo svojo kondicijo, ravnotežje in gibčnost, hkrati pa se pri plezanju zelo zabavajo.

Mačke imajo zelo rade predele na visokem, saj se tam lahko odpočijejo, sprostijo, prav tako pa se na višjih predelih počutijo varne. Namreč iz višine lahko vidijo pod seboj in nadzorujejo okolico.

Notranje mačke

Notranje mačke pogosto nimajo primernega mesta za plezanje. Za to  aktivnost zato pogosto izberejo različne pripomočke, ki so jim na voljo. Lahko so to vaše zavese, sedežna garnitura, omarice, miza, stoli ipd.

Seveda jo hočete odvrniti od takega početja, saj mačje plezanje lahko pomeni tudi uničeno stanovanje. Vaša mačka lahko tudi sploh ne pleza, kar pa ni ravno dobro za njeno počutje. Ko se mačka začne dolgočasiti in se ne zabava, lahko postane depresivna, anksiozna in neaktivna.

Mačje plezanje doma

Plezanje pri mačkah zelo težko odpravimo; pa tudi če ga, to ni najbolje za našo kosmatinko. Mački je potrebno ponuditi primeren prostor oziroma pripomoček za plezanje. Najbolje je, da si omislite mačje drevo, ki naj bo čim višje. Lahko pa ji pripravite zgolj steber, ovit s primerno vrvjo ali blagom za plezanje.

Mački naj bo drevo zabavno, naj ima čim več oprijema, različnih višin, prostora za skrivanje, ležanje in igranje. Najbolje je, da mačko seznanite z drevesom že takoj po prihodu v vaš dom, še bolje, ko je mladič. Če pa mački želite postaviti mačje drevo ko je odrasla, jo na površino navajajte s pomočjo spreja z mačjo meto ali baldrijanom. Tako bo razumela, da je to njen prostor za igranje. Ob pravilnem ravnanju jo pohvalite oziroma ji ponudite priboljšek.

P.L.

 

VIRI:

www.totowaanimalhospital.com

www.catbehaviourist.com