Obdobje brejosti in porod pri mačkah

Mačke so uvrščene med poliestrične živali, kar pomeni, da imajo več reprodukcijskih spolnih ciklov v eni sezoni. Zaradi dobre prehrane in notranjega bivanja se gonitve oziroma spolni cikli ponavljajo čez celotno leto in ne le med sezonami.

Mačke so uvrščene med poliestrične živali, kar pomeni, da imajo več reprodukcijskih spolnih ciklov v eni sezoni. Zaradi dobre prehrane in notranjega bivanja se gonitve oziroma spolni cikli ponavljajo čez celotno leto in ne le med sezonami.

Mačke postanejo pri starosti približno pet mesecev spolno zrele oziroma ko dosežejo nekje 80 % svoje povprečne telesne teže. Spolna zrelost je seveda tudi odvisna od same pasme mačke, nekatere so spolno zrele že pri petih mesecih, spet druge pa šele pri osmih mesecih. S spolno zrelostjo pa so pripravljene na proces gonitve in posledično tudi zanositve, če se ne odločimo prej za sterilizacijo. Obdobje mačje brejosti in kasneje poroda oziroma skotitve pa je lahko za nekatere lastnike izredno stresno in v ta namen želimo dobro predstaviti to obdobje.

Gonitev

Mački spolni ciklus se sestavljen iz več obdobij, PROESTRUS, ESTRUS in MEDESTRUS. En spolni ciklus oziroma čas, ko se mačka goni, traja nekje od 14 do 21 dni. Če je bilo le to uspešno sledi obdobje brez gonitve, v kolikor pa le to ni bilo uspešno, se spolni ciklus ponovi.

Prvo obdobje, v katerem se mačka pripravlja na gonitev, se imenuje PROESTRUS. V tem obdobju se mačkam dvigne hormon estrogen in s tem privlači samce, vendar do paritve ne pride, saj le-tega ne pusti. V tem obdobju se mačke izrazito drgnejo ob noge, dvigujejo rep, intenzivno markirajo in zelo glasno mijavkajo. To obdobje traja nekje od nekje pol dneva do maksimalno dva dneva.

Drugo obdobje imenujemo ESTRUS in v tem obdobju mačka ponavlja svoje obnašanje s to razliko, da sprejema mačke in se je pripravljena pariti.To obdobje traja nekje do enega tedna.

Estrusu sledi obdobje, imenovano DIESTRUS. To obdobje je obdobje brez gonitve in traja v povprečju nekje od 35 do 37 dni, če mačka ni breja. Če pa je mačka breja, pa traja to obdobje nekje od 64 do 66 dni ter se konča z mačjim porodom.

Znaki, da je vaša mačka breja

Po videzu lastnik v zelo poznem obdobju opazi, da je mačka breja, saj šele proti koncu brejosti postane bolj trebušasta oziroma se ji sam trebuh poveča.Po videzu lastnik v zelo poznem obdobju opazi, da je mačka breja, saj šele proti koncu brejosti postane bolj trebušasta oziroma se ji sam trebuh poveča. Prav tako postanejo bradavičke večje in mehkejše. V prvih tednih se lahko pojavi slabost, v zadnjih tednih pa se jim lahko poveča apetit. Nekatere breje mačke postanejo z brejostjo veliko bolj crkljive in pozorne do svojega lastnika in ostalih družinskih članov.

Seveda pa lahko brejost tudi potrdimo z ostalimi različnimi metodami, in sicer prva izmed teh je odvzem krvi 35 dni po paritvi. Pri tej metodi se v krvi pregleda hormonsko stanje mačke in če je v krvi povišan relaksin, to kaže na brejost mačke. Če pa ima mačka povišano vrednost progesterona, mačka žal ni breja. Uporabimo lahko tudi ultrazvok, ki ne samo, da potrdi brejost, ampak tudi določi povprečno število mladičkov. Na žalost se lahko ta metoda uporabi šele v drugi polovici brejosti. Tretja, sicer ne 100 % metoda pa je, da veterinar po 17 do 25 dneh po paritvi zatipa spremembe na maternici, ki so tipični pokazatelj na brejost pri mačkah.

Čas brejosti

Mačka je v povprečju breja od nekje od 57 do maksimalno 71 dni, v povprečju pa nekje 61 dni. V tem času kot lastniki ne potrebujemo delati nič kaj več kot po navadi. Pomembno je, da je izpostavljena čim manj stresnim situacijam, da ima vedno dovolj hrane, sploh v zadnjem tednu, ker jo takrat po navadi potrebuje veliko več kot po navadi. Prav tako ji lahko pripravite majhen, skrit kotiček za kotenje, a ne bodite preveč razočarani, če bo našla morda drugega, saj so mačke znane kot izredno previdne sploh kadar gre za njihove mladiče.

Porod

Preden se začne sam porod si mačka pišče tih, miren in udoben kotiček, ki je po navadi skrit pred drugimi. Porod pri mačkah nato poteka v treh fazah, v prvi pride do znižanja hormona progesterona, ki sproži popadke pri mački. V drugi in tretji fazi sledijo popadki z iztiskanjem mladičkov in posteljic le-teh. Ti dve fazi trajata lahko tudi od dveh ur do treh dni. Med posameznimi mladički so lahko premori, preživetje mladičkov pa je odvisno od težavnosti poroda. Kakšen bo porod, koliko časa bo trajal, je odvisno od starosti mačke, števila mladičkov in dejstva, ali je že kdaj prej kotila ali ne.

Znaki, da bo mačka skotila, so iskanje gnezda, nemirnost, glasno in predvsem drugačno mijavkanje, lizanje mednožja in odtekanje mleka iz bradavic. Ko opazite te znake, je najboljše, da mačko pustite na miru, ji v neposredni bližini gnezdeca zagotovite hrano in vodo ter mačje stranišče.

Sprva je ključno, da pustimo mačko, naj skuša sama skotiti sama, v kolikor pa opazimo, da se več ur napenja in ob tem še ni uspela iztisniti ploda, je pomembno, da ji priskočimo na pomoč. Pomoč ob porodu v določenih primerih lahko nudimo tudi mi. Če bi opazili, da je mladiček napol skoten, ga lahko počasi in nežno povlečemo iz porodnega kanala. Če je mačka preveč utrujena, da bi pretrgala plodovne ovojnice in jih osušila z lizanjem pa tudi to lahko naredimo mi in jih osušimo z brisačami. Če tega ne storimo mi ali mačka se lahko zgodi, da pogine, saj ne pride dovolj hitro do zraka. Prav tako, če vidimo, da imajo mladički težavo najti bradavice, jim ob tem pomagamo, da se pristavijo k njej.

Če opazimo, da se mladiček zatakne v porodnem kanalu in se ga ne da izvleči, je nujno poklicati veterinarja. Prav tako je nujna veterinarska pomoč, če je čas med posameznimi mladički daljši od treh ur in če je mačka šibka in v težkih bolečinah v tem času. Če opazite zelen izcedek ali krvavitev je prav tako potrebno takoj poklicati veterinarja.

Novorojeni mucki

Mama mačka in novorojene mucke je najboljše v prvih dneh pustiti popolnoma pri miru. Za vse njihove potrebe mama mačka poskrbi sama, od 4 do 8 tednov drugega ne potrebujejo. Ko pa se začnejo plaziti pa jim lahko začnete dajati mačjo hrano, prilagojeno za mladičke.

Vesna Kropf

VIRI:
https://vcahospitals.com/
https://icatcare.org
https://www.purina.co.uk
https://www.hallplaceveterinarycentre.co.uk/