Nemška rex mačka

Primerna za:

  • Prvo mačko
  • Družine z otroki
  • Posameznike z več ljubljenčki

 

 

Na kratko o nemški rex mački:

  • Družabna
  • Inteligentna
  • Živahna
  • Igriva
  • Navihana

Posebne zahteve:

Prepoznaven kodrast kožušček nemških rex muc bo zahteval nekaj dodatnega časa in energije. Krtačenje sicer ni zahtevno, mora pa biti zelo nežno in previdno, saj se lahko nakodrane dlake hitro zlomijo. Njihova koža je nekoliko bolj oljnata, kar pomeni, da bo redno kopanje neizogibno.

Načeloma gre za zdravo pasmo, vseeno pa se pri določenih posameznicah pojavijo težave s srcem in očmi. Glede hrane so lahko nekoliko izbirčne. Ker gre za aktivno pasmo, poskrbite, da bo vaša nemška rex mačka imela tudi dovolj prostora za tekanje in razgibavanje.

Zgodovina

Zgodovina nemških rex mačk sega v drugo polovico 40-ih let prejšnjega stoletja. Rejci pasme sprva niso jemali resno vse do leta 1951, saj je bila leto prej odkrita pasma korniš rex. Poznavalci pravijo, da je bila prva predstavnica nemške rex mačke divja črna samička, najdena kmalu po 2. svetovni vojni. Dr. Rose Scheuer-Karpin jo je opazila v ruševinah vzhodnega Berlina, ko je izgubljena tavala med vrtovi bolnišnice Hufeland. Mucko z nakodrano dlako je poimenovala Lammchen. Muca je imela mnogo legel – leta 1957 se je parila z enim od svojih potomcev, rezultat pa je bil prvo uradno leglo nemških rexov. Z leti je pasma pridobivala na veljavi in leta 1960 sta bili prvi predstavnici nemških rexov, Merigold in Jet, poslani v Ameriko, sledil pa jima je še samček po imenu Christopher Columbus. Trije mucki so osnovali temelje pasme v ZDA.

Do leta 1979 je zveza CFA priznavala samo primerke muc, ki so bili križanci med nemškimi in korniš rex mačkami. Ker sta si pasmi zelo podobni, je bila logična posledica, da bo ena izmed pasem zasenčila drugo. Zaradi podobnosti med pasmama mnogi rejci nemških rex muc ne vzrejajo več kot samostojno pasmo. Vseeno se je pasma ohranila do danes, a je izjemno redka, celo v svoji izvorni državi Nemčiji.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri:
www.petmd.com
www.catbreedselector.com
www.hillspet.com