Nega starejše mačke

Na splošno lahko o starejših oziroma senior mačkah govorimo od njihovega 7. leta dalje. Vendar se zdravstveni izzivi zaradi starosti lahko začnejo kazati nekje od 12. leta mačke, lahko tudi prej, saj so pogojeni z genetiko, tako kot pri ljudeh. In za primerjavo starosti, 10 let stara mačka ustreza 50 človeškim letom, 15 let pa približno 73.

Nega starejše mačke

Kaj se dogaja z leti?

Z leti se bo vaša mačka zagotovo umirila in postala vaš mirni spremljevalec. Zmanjšala se bo njena mišična masa, zmanjšala se bosta njen apetit in žeja, dlaka ne bo več tako sijoča in gosta, pri 90 % mačkah pa se začne s starostjo pojavljati artritis. Nekaterih s starostjo pogojenih bolezni ni mogoče preprečiti, lahko pa se prepreči njihov zgodnji pojav. Spodaj naštevamo najpogostejše težave pri starejših mačkah, kako jih prepoznati in kako preventivno zaustaviti njihovo zgodnje pojavljanje.

Težave z zobovjem

Večini mačk se z leti stanjšajo dlesni, nabirati se jim začne karies, zaradi zobnega kamna pa imajo vnete dlesni (rdeče). Posledično jim lahko začnejo izpadati zobje, nočejo več jesti trde hrane, vnete dlesni pa lahko negativno vplivajo tudi na ledvice in srce. Poskrbite za pravilno prehrano (posebna prehrana za zdravje zob), svojo mačko redno vozite k veterinarju na čiščenje zobnega kamna, priporočljivo pa je, da jo že od majhnega navadite na ščetkanje zob.

Artritis

vnetje sklepov vpliva na vedenje mačke in je tipična starostna sprememba, ki se je ne da preprečiti. Mačka ne bo več skakala na visoka mesta, s težavo se bo sama čistila (predvsem hrbet in rep), zaradi nelagodja bo imela manjšo toleranco do ljudi, kar se lahko kaže tudi z agresijo. Težavo se težko opazi v začetnih fazah, šele kasneje postane bolj vidna (toga in opotekajoča se hoja). V tem primeru se bolečine lahko lajša z zdravili. Mački olajšajte dostop do njenih najljubših mest s pomočjo dodatnih stopničk (na malce višji podstavek ji dajte posodo s hrano in vodo). Nekatere mačke bodo začele opravljati potrebo izven mačjega stranišča, saj jim stranica posode lahko pri prehodu povzroča bolečine. Pazite tudi na njeno telesno težo, saj večja kot je, bolj obremenjuje mačje sklepe. Priporočljivi so tudi prehranski dodatki, predvsem maščobne kisline, kot sta DHA in EPA, tudi glukozamin in hondroitin sta se izkazala za uspešna dodatka.

Ledvične bolezni

So najbolj pogosta težava, odpoved ledvic pa je najpogostejši vzrok smrti starejših mačk. Znake je skoraj nemogoče opaziti, saj jih začnejo mačke kazati šele, ko je prizadetih že 75 % ledvic. Najbolj pogosti so: povečana žeja, večja količina urina, slab apetit, izguba telesne teže, bruhanje, slab zadah, slaba kvaliteta dlake, letargija in depresija. Pomembno je, da veterinar redno pregleduje kri vaše mačke, saj lahko v primeru nepravilnosti takoj ukrepate, ali z zdravili ali pa s spremenjeno prehrano.

Hipertiroidizem

Prekomerno delovanje ščitnice se pojavlja pri mačkah starejših od 10 let. Pri vsaki mački so lahko simptomi drugačni, najpogostejši so povečana apetit in žeja, hujšanje, diareja, bruhanje, slabša dlaka in vedenjske spremembe kot so hiperaktivnost, nemirnost in glasnost. Hipertiroidizem je ozdravljiv, v primeru nezdravljena pa lahko okvari druge organe.

Ostale starostne težave

Obsegajo še zaprtje, gluhost (mačka glasno mijavka, se ne odzove na klice, hitro se prestraši), diabetes (se največkrat pojavi pri prekomerno težkih mačkah), rak (mačko redno tipajte za zatrdline in bule), hipertenzija (visok krvni tlak, po navadi v kombinaciji s katero od drugih bolezni), senilnost in kognitivne spremembe (pomembno je ukvarjanje z mačko), predolgi in zadebeljeni kremplji (redno jih pregledujte, če je potrebno, jih postrizite, da ne bo prišlo do vraščanja v blazinice), dehidracija (mačka naj ima stalno na voljo svežo vodo).

Življenje s starejšo mačko

Mačko redno krtačite, poskrbite za  kakovostno prehrano, namenite ji svoj čas (z redno igro skrbite za njeno gibčnost in zdrave sklepe), prilagodite ji svoj dom (višje pozicije naj bodo lažje dosegljive, z veseljem bodo spale na postelji na radiatorju), na voljo naj ima več mačjih stranišč po celotnem stanovanju, tudi če že celo življenje opravlja potrebo zunaj. Starejša mačka bo postajala vedno bolj odvisna od vas, zato maksimalno poskrbite za njeno čim lažjo starost, redno jo vzemite v naročje in ji dajte občutek družinske pripadnosti. Redno (priporočljivo je dvakrat letno) jo vozite k veterinarju na preventivne preglede. Najbolj pomembno pa je, da svoji mački ne povzročate nepotrebnega stresa. Namreč, mačke so bitja navad in te so jim s starostjo vedno bolj pomembne. Raje imajo poznano okolico, zato jim ne premikajte njihovih postelj za spanje, ne premikajte njim ljubega pohištva, če mačka že celo življenje živi le z vami, ji ne povzročajte stresa z novim hišnim ljubljenčkom.

Tanja Papež

Viri:
www.petmd.com
www.cats.org.uk
www.fd-ljubljana.si