Nega mačjih krempljev

Nega mačjih krempljev je izjemno pomembna za vašo mačko. Ne samo, da rajši kremplji  zaščitijo vas, vašega ljubljenčka in družino, lahko tudi rešijo vaš kavč, zavese in drugo pohištvo.

Mačke si načeloma s praskanjem kremplje že zbrusijo same, a temu ni vedno tako. Včasih so tudi mačji kremplji lahko predolgi in povzročajo težave. Predolgi kremplji se začnejo zatikati v blago oblek, preprog, sedežnih ter ostalega mehkega pohištva.

Pripomočki

Pripomoček za striženje

Na trgu je na voljo veliko pripomočkov za striženje mačjih krempljev. Vedno izberite tistega, ki bo najbolje ustrezal vam in vaši mački. Ne glede na to, katerega boste izbrali, poskrbite da bo rezilo vedno ostro. V primeru, da je rezilo topo, lahko poškoduje žival in ji povzroči bolečino.

Prašek za zaustavitev krvavitve pri mačkah

V primeru, da krempelj odrežete preveč, lahko pride do krvavitve. Pri sebi imejte prašek za zaustavitev krvavitve pri mačkah, ki bo zaustavil krvavitev.

Položaj

Če se mački približate z ostrim predmetom v eni roki, medtem ko poskušate z drugo prijeti za šapo, obstaja velika verjetnost, da vam ne bo uspelo. Ker se mačje obnašanje močno razlikuje od mačke do mačke, ni nobenega popolnega načina za držanje mačke, medtem ko ji strižete kremplje.

Nekatere mačke se ne izogibajo striženju, vendar je večino mačk treba držati trdno, a nežno, da se med striženjem nihče ne poškoduje. Poskusite položiti mačko na mizo in ji hkrati dvigniti eno tačko. Eden od načinov je tudi ta, da mačko držite v naročju. Če imate pomočnika, je zdaj pravi čas, da zasije: prosite ga, naj drži mačko, medtem ko ji vi strižete kremplje.

Postopek

Ko najdete pravilni položaj, postavite tudi kremplje v pravi položaj. Vzemite tačko v roko in s palcem in kazalcem nežno pritisnite na zgornji in spodnji del tace, na sklep tik za krempljem. S tem se bo pokazal mačji krempelj in lažje boste videli do kje lahko strižete.

Ne približujte se roza delu kremplja, saj tam ležijo krvne žile in živčni končiči. Striženje tega območja bi povzročilo krvavitev in bolečino. Ko prispete do roza dela, prenehajte s striženjem kremplja. Običajno strižemo samo sprednje kremplje, a preverite dolžino zadnjih krempljev za vsak primer, če so predolgi.

Če vam ideja o obrezovanju mačjih krempljev zaskrbi, vedite, da je potrebno le nekaj potrpljenja in malo vaje, da izpilite svoje sposobnosti. Pred striženjem krempljev pa preverite še več nasvetov za učinkovito striženje krempljev.

Manca Novak

VIRI

www.humanesociety.org