Primerna za:

  • Lastnike z različnimi domačimi ljubljenčki.
  • Mačje skrbnike z veliko prostega časa.
  • Družine z otroki.

Na kratko o pasmi nebelung:

  • Razigrana,
  • inteligentna,
  • zvesta,
  • ljubeča,
  • družabna.

Posebne zahteve:

Nebelung pasma mačke je izredno občutljiva na vsako majhno spremembo, zato je zanjo nujno potrebno mirno in stabilno okolje brez hitrih ter nenadnih sprememb.

Prav tako nebelung mačka potrebuje veliko pozornosti in, v kolikor le-te ne dobi, lahko zapade v depresijo ter postane prestrašena in anksiozna (zaradi svoje občutljive narave).

Zgodovina pasme

Nebelung izvira iz Združenih držav Amerike, in sicer iz osrčja zvezdne države Kolorado. Razvili so jo iz dolgodlake ruske modre mačke in njen razvoj se je začel leta 1980. Razvila in poimenovala jo je Cora Cobb s parjenjem kratkodlake mačke ter ruske modre mačke. Njen cilj je bil, da ustvari mačko podobno ruski kratkodlaki mački, ki bi imela daljšo dlako. Tako je križanjem ustvarila podobno pasmo rusko modri mački s srednje dolgo dlako. Z veliko truda in pogajanj je leta 1997 postala tudi uradno priznana, in sicer kot nova pasma nebelung.

Videz

Za pasmo nebelung je značilno močno in dolgo telo, noge in rep, v težo pa doseže od nekje 3,5 do 7 kilogramov. Pasma spada v skupino srednje velikih mačk. Oči so značilno zelene barve, včasih najdemo tudi kombinacijo rumeno-zelene na koničasti glavi z značilnimi špičastimi ušeski. Nebelung ima značilno srednje dolgo mehko dlako, ki je tradicionalno sivo-srebrne barve. Dokončno mačka nebelung dozori v dveh letih, živi pa nekje do 16 let.

Temperament

Pasma nebelung je znana kot živahna, inteligentna in izredno družabna. Na trenutke znajo te mačke tudi presenetiti s svojo mirnostjo in sramežljivostjo, a vendar obožujejo igro, plezanje in druženje z drugimi člani družine. Kljub temu si ponavadi izberejo enega družinskega člana in temu izkazujejo neverjetno zvestobo in ljubezen. Temu družinskemu članu navadno tudi sledijo po hiši in se stisnejo k njemu ob prvi priložnosti, ki jo imajo. Kljub njihovi aktivni naravi pa se prilagodijo na življenje v stanovanju, vendar v tem primeru poskrbite, da ima muca dovolj prostora za igro in gibanje.

Potrebno se je tudi zavedati, da so te mačke izredno samostojne in tudi, če smo odsotni par ur, to zanje ne predstavlja nobene ovire in se bo sama brez težav zaposlila. Do drugih živali so izredno strpne in lahko sobivajo z njimi, vendar jih ne smejo nadlegovati, za kar poskrbite takoj ob prihodu novega družinskega člana. Do otrok je pasma izredno ljubeča in potrpežljiva, do tujcev pa vedno zadržana, saj je zanjo družina tista, katera ji pomeni vse in zato se na druge ljudi ne ozira.

Zdravje in nega

Nebelung spada v skupino izredno zdravih mačk, ki lahko doživijo do celo dvajset let, kar je za razmeroma novo pasmo izredno redko. Prav tako niso poznane nobene genetske težave, na kar pa lastniki morajo biti pozorni pa je redno čiščenje ušes in na stanje nosu ter oči. Kar je potrebno paziti, je na njihovo duševno zdravje, in sicer poskrbite, da ima mačka dovolj pozornosti ter igre, saj s tem preprečite anksioznost, osamljenost, ki lahko privede do depresije.

Pri negi te pasme pa, kot je deloma že zgoraj zapisano, je potrebno redno čiščenje ušes, pregled stanja oči in nosu ter zaščita pred notranjimi zajedalci, ki jo poleg tabletk zaščitimo s primerno hrano. Priporočljivo je tudi redno cepljenje in redno krtačenje njihovega kožuščka. V kolikor imamo mačko zunaj, pa je treba poskrbeti tudi za zaščito pred zunanjimi zajedalci.

Vesna Popovič

Viri:
https://www.animalwised.com
https://en.wikipedia.org
http://vasa-macka.blogspot.com